frida.bg

Как да поставяме здравословни граници между себе си и другите

Поставянето на здравословни граници между нас и другите хора е магическата съставка за щастливи взаимоотношения. Границите всъщност представляват онова постранство между нас и другите, което ни позволява да запазим своята идентичност и в същото време да бъдем свързани с другите. Поставянето на граници е доста трудно за много от нас, тъй като първо трябва да го научим от някой с добри граници, за да можем на свой ред да поставяме такива. А както с много неща, това рядко се случва.

Често сме отгледани от родители, които не са поставяли граници към нас или са нахлували в нашето лично пространство. Оставяйки посланието „Граници не съществуват.” Но точно тази липса на граници води до напрежение, конфликти и загуба на себе си в отношенията. Колкото по-скоро се научим да поставяме здравословна бариера между своята личност, нужди, интереси, права и емоции и тези на другите, толкова по-щастливи ще бъдем във връзките си!

За да започнете този не толкова лесен процес, започнете като отговорите на тези въпроси:
Къде започвам Аз, къде свършва Другия?

Отделете малко време и помислете върху това кои сте вие, когато Другия не е около вас. Когато сте сами и разполагате със своите мисли, чувства, стремежи и т.н. Трябва да бъдем изключително честни със себе си и ако не знаем кои сме, може би това е, защото сме толкова объркани в границите си, че сме загубили ориентирите си. А те са важни, защото очертават простраството около нас и ни дават отправна точка да се защитим от нахлуване, но също така – да не бъдем нахлуващи, а да уважаваме границите на хората около нас.

Какво правя, когато някой нахлуе ви личното ми пространство?

Приемате ли го за нещо нормално? Например, приятелят/приятелката ви редовно ви проверява телефона. Или майка ви непрекъснато ви звъни, за да ви занимава със … практически всичко. Всеки от нас има право на пространство, което е ограничено за останалите хора. Ако позволяваме на близките си да нахлуват редовно в нашето лично пространство, ние губим представа за това какво е допустимо за нас и какво не е. Както и губим увереност в себе си, тъй като за да си уверен в себе си трябва да знаеш точно кой си и къде са твоите граници.

Мога ли да поставям граници с любов?

Не с крясъци, обвинения, скандали и неприятни емоции. С любов. Какво ще рече това? Разбирам, че имаш нужда да се успокоиш като ми проверяваш телефона, но това наистина не е ОК за мен.”. Или, „Майко, ще дойда в неделя и ще поговорим/ще ти помогна, през седмицата съм зает/а и нямам възможност да …”. Т.е. всичко опита до това можем ли да казваме „Не”, когато някой преминава границата на личността ни. А това е израз на любов, самоуважение и стремеж към стабилни отношения.