frida.bg

3 йога асани, които ще отворят сърцето ни за любовта

Практикуването на йога безспорно притежава редица ползи за психическото и физическото ни здраве. Но не толкова известен факт е, че йога реално може да ни помогне да отворим сърцата си за любовта – буквално и метафорично. Да се научим да даваме и получаваме любов. Да излекуваме сърцето си от стари наранявания и травми на сърдечната област, които ни блокират за любовта. Да се отворим в реалния смисъл на думата. Как става това? Много от йога асаните са „построени“ така, че да разтворят гръдната област, така че съзнателно да я издадем напред. Смята се, че по този начин отваряме енергийните канали на сърдечната област и отваряме цялата си аура за любовта. Предлагаме ви 3 йога асани, които ще отворят сърцето ви за любовта. Най-добре е тези асани да се практикуват след добро загряване на цялото тяло и най-вече на кръста, тъй като изискват огъване на гръбначния стълб назад.

Гледащо нагоре куче

Гледащо нагоре куче или Урдхва Мукха Шванасана, укрепва гръбначният стълб, ръцете и китките. И много важно, асаната разтяга гърдите, белите дробове, раменете и корема. Гледащо нагоре куче също така действа терапевтично при симптоми като депресия и умора. За да заемете позата легнете по корем, изпънете и допрете бедрата едно до друго. Свийте лактите и поставете дланите под раменете. Вдишайте и притиснете дланите към пода като заедно с това се избутвате леко назад и нагоре и повдигате бедрата на няколо сантиметра от пода. Дръжте раменете далече от ушите, задръжте няколко минути и отпуснете тялото на пода. Вдишайте и издишайте няколко пъти дълбоко и релаксирайте.

Лък

Позата Лък или Джанурасана е изключително полезна за тялото ни. Тя масажира вътрешните органи, подобрява храносмиланео, засилва мускулите на гърба, стимулира надбъбречите жлези и репродуктивните органи. Правейки Лък ние също така разширяваме гръдния кош и белия дроб. Как да направим асаната? Легнете отново по корем с чело на пода и свийте коленете. Опитайте да хванете глезените или стъпалата, челото е на пода, вдишайте и повдигнете първо коленете от пода.

При следващото вдишване повдигнете и гръдния кош, така че да застанете само по корем на пода. Задръжте позата и вдишайте няколко пъти дълбоко и плавно. Можете да се залюлеете напред и назад ако чувствате необходимата стабилност. Вдишайте отново и при издишване се отпуснете надолу и заемете първоначалната позиция. дишайте и издишайте няколко пъти дълбоко и релаксирайте.

Камила

Позата Камила или Ущрасана, е подходяща за ученици, които имат вече опит с останалите две асани. Тя отваря максимално гръдния кош и дробовете, балансира метаболизма, подобрява гъвкавостта на гръбнака и премахва напрежението от врата и раменете. За да я направите застанете на колене, тялото е изправено. Раздалечете коленете на ширината на хълбоците, стъпалата са на пръсти. Бавно повдигнете бедрата и ги издайте леко напред. Поставете дланите на кръста с пръсти, обърнати нагоре. Вдишайте и нежно отпуснете главата назад и извийте леко кръста. Ако искате да усложните асаната може да отпуснете едната/или и двете ръце върху глезените. Опитайте се да отворите още малко сърдечната област, вдишайте и при издишване заемете детска поза и се отпуснете, релаксирайте!

Автор: Екатерина Кьосева, Йога преподавател

Снимки: Личен архив