frida.bg

Трудните психологически типове и какво трябва да знаем за тях-I част

Сещате се, трудните хора, които срещаме ежедневно и които ни оставят в недоумение какво всъщност се случва. Ако трябва да бъдем откровени, вероятно и ние на моменти сме доста трудни за справяне. Поне ако съдя по себе си, това е неоспорим факт. Всеки от нас носи едни или други по-специфични черти, върху които за доброто на всички трябва да поработи и това е съвсем ОК. Но когато някой притежава цял букет от определени личностни черти, които го характеризират освен като труден, а и като особено проблематичен характер, може би този човек спада към един от психологическите типове, които ще разгледаме тук.

Нека кажем, че има разлика между хората с личностното разстройство и хората, притежаващи черти, доближаващи се до съответното състояние. Личностното разстройство е клинично понятие, описващо постоянен модел на поведение и личностни черти, които сериозно объркват важни сфери от живота на човека. Понякога съвсем нормални хора около нас (и дори самите ние), без да притежават тази диагноза, проявяват някои от характеристиките на тези типажи. Те ги превръщат в едни от трудните хора за справяне в ежедневието. Тези хора в никакъв случай не са лоши или  зли, те просто имат защитна обвивка, която ги защитава от света и която ги вкарва в ригидни поведенчески модели, които доста ни зартрудняват в общуването и взаимоотношенията.

Кои са трудните психологически типове и какво трябва да знаем за тях?
Нарцистичният

Това е един от най-разпространените и ако трябва да съм честна „любимият” ми тип, който ме побърква ежедневно. Нарцистичните са доста харизматични личности, доста манипулативни. И да, те наистина вярват, че са по-добри от теб и от всеки друг. Във всичко. Те смятат, че са специални и заслужават съответното отношение. А хората около тях са обекти, които трябва да ги уверяват всяка секунда, че това наистина е така.

Нарцистичните хора имат голяма трудност да изпитват емпатия и да проявяват разбиране към чуждите емоции и проблеми. Те просто не могат да се справят с тях. Това, което виждаме на повърхността е студенина и безразличие, които могат да бъдат много нараняващи и объркващи, особено ако човекът е наш близък. Съветът към вас е: поставете здравословни граници, за да предпазите себе си. Нарцистичните нямат такива.

Зависимият

Този тип също е сред най-разпространените. Това е човекът, които има силна нужда от това да усеща и намира сигурност в отношенията. Той трудно ще направи нещо сам, защото винаги има нужда от подкрепа и напътствия от някой друг. Това може да бъде приятелката, която непрекъснато ни звъни, за да решаваме проблемите й или гаджето, което има нужда да прекарва цялото време с нас, защото това го кара да се чувства в безопасност.

Дистанцията е нещото, което плаши зависимият и той ще се постарае да срути всички наши защитни прегради. Това често започва да прилича на обсебване. Много често тези хора са преживели значима загуба или отхвърляне в живота си и зависимото поведение е техния начин да „задържат” някого в живота си, за да могат да се чувстват в безопасност.

Зависимият тип може тотално да изчерпа силите и търпението ни, защото неговата нужда никога не се изчерпва. А нашата енергия – да. Той има нужда от психологическа подкрепа и промяна, а ние в случая – от това да запазим себе си и да не позволяваме на другия да ни използва като плюшено мече през цялото време. Здравословните отношение включват емпатия и загриженост, но зависимият иска твърде много и често не остава нищо за самите нас. А това вече изисква спешни мерки за самосъхрание.

Очаквайте продължението на статията, в която ще разгледаме останалите психологическите типове, за които трябва да знаете!