frida.bg

Куркума: чудо за здравето, чиито ползи са доказани от науката

Куркума може да се окаже най-полезната хранителна добавка, според новите научни изследвания. Тя притежава уникални качества, които подпомагат както тялото ни, така и ума. Кои са най-важните ползи от куркума според науката?

Биоактивните компоненти

Куркума е съставката, която придава жълтия цвят на добре познатото за всички нас къри. Тя е ползвана от стотици години в Индия и като подправка, и като билка с много медицински приложения. Учените явно са решили да разгадаят какво стои в основата на тази древна индийска практика и да открият компонентите в куркумата, които я правят толкова лечебна. Тези компоненти всъщност са куркумоидите, най-важният от които е куркуминът. Куркуминът притежава мощни противовъзпалителни ефекти и е изключително силен антиоксидант. Лечебните свойства на куркумина обаче се проявяват когато приемаме доза от 1 грам всеки ден. Това е трудно осъществимо ако разчитаме само на употребата на куркума като подправка. Затова се препоръчва приемът на екстракт, съдържащ нужното количество куркумин. Също така куркуминът трудно се абсорбира от кръвта. Можете да подпомогнете процеса като заедно с куркума приемате черен пипер, който подпомага напълно нейното абсорбиране.

Противовъзпалителен ефект

Куркумата има доказани от науката свойства да се бори с възпаленията, както и с патогените като бактерии и вируси. Смята се, че хроничното слабо възпаление в тялото е в основата на почти всяко заболяване на Запад. Това включва болести като рак, метаболтен синдром, Алцхаймер и други дегенеративни заболявания.

Куркуминът притежава наистина силен противовъзпалителен ефект и това е доказано от науката. На молекулярно ниво куркуминът блокира NF-kB, молекула, която се придвижва до ядрата на клетките и активира възпалението. Смята се, че тази молекула играе важна роля в много възпалителни заболявания. Без да влизаме в сложни детайли можем да кажем, че куркуминът може да спре възпалението още на молекулярно ниво.

Мощен антиоксидант

Оксидативната увреда е в основата на остаряването и на много други заболявания. Тя се причинява от добре известните свободни радикали, които на свои ред повлияват мастните киселини, протеините и ДНК молекулите ни. Основната причина антиоксидантите да са толкова важни е в това, че те защитават тялото ни от свободните радикали. Куркуминът е важен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали, както и да активизира производството на антиоксидантни ензими, които по естествен начин се произвеждат в тялото.

Подобрява състоянието на мозъка

Смята се, че невроните не могат да се увеличават след периода на детството, но науката вече доказа, е това съвсем не е така. Невроните са способни да формират нови връзки помежду си, както и могат да се умножават до определена степен. В основата на този процес е BDNF, който е вид хормон, отговорен за функционирането на мозъка. Много от разстройствата във функционираето на мозъка се свързват с ниските нива на този хормон. Например, депресия и Алцхаймер. Интересното е, че според проучванията куркуминът може да повиши нивата на хормон BDNF в мозъка и по този начин да бъде уникална превенция на дегенеративните заболявания, засилвайки когнитивната функция, концентрацията и паметта ни.