frida.bg

Промените. Как да се справим с тях в 5 лесни стъпки

Всички ние малко или много се плашим от промените. Предпочитаме рутината и стабилността, защото често промяната разлюлява нашата представа за нещата такива, каквито са. Както и  ни предизвиква да преразгледаме нашата самооценка, представите и мисловните ни схеми. Страхът предпазва хората от това да поемат рискове. Когато страхът се свърже с мисълта за промяна, обикновено изскачат мисли като тези, че няма да успееш, че няма да се справиш. Така хората твърде силно се концентрират върху това, че не са „достатъчно” способни или върху това, че ще бъдат порицани ако се провалят от семейството, приятелите, обществото. Все пак за много от нас достойнството се измерва с концепциите за успех и постижения.

Предлагаме ви 5 лесни стъпки как най-лесно да се справите с промените в живота си! Не можем да спрем промяната, но можем да изберем как да реагираме, когато тя се появи в живота ни.

Разпознайте, че сте в процес на промяна.

Това е противодействие на т.н. „заравяне на главата в пясъка” и изчакване „нещата да се оправят и подредят от само себе си”. Отричането не прави така, че проблемът да изчезне. Затова осъзнайте, че преминавате през нещо като плаващи пясъци и бъдете добри със себе си.

Изправете се пред страха от промяна

Приемете, че е напълно в реда на нещата да нямате голямо желание да се променяте. С всички ни е така! Всяка промяна е свързана със стрес, така че научете нови начини да релаксирате. Разходки на открито, йога, слушане на хубава музика. Изберете любимо занимание и си кажете, че всичко ще бъде наред. И ще бъде!

Доверете се на интуицията си

Много често не виждаме малките знаци и не чуваме вътрешния си глас, който ни нашепва, че нещо трябва да се промени или че ситуацията, в която сме не е удовлетворяваща за нас. Както и не „виждаме”, че нещо около нас вече се е променило. Интуицията винаги ни нашепва правилните неща и е добре да се научим да се вклушваме в нейните тихи съвети.

Говорете за трудностите си

Едно от нещата, които наистина помагат да се справим по-лесно с промените в живота ни е да се свържем с близките си хора и да споделим притесненията си с тях. Не е нужно да се опитваме да изглеждаме „перфектни” в очите на приятелите си. Споделянето и откритостта са лепилото, което поддържа добрите отношения.

Бъдете благодарни

Изразявайте благодарността си и се доверете на Вселената, че най-доброто тепърва предстои. Каквото и да се случва в живота ви, промяната е един ъпгрейд, след който ще бъдете много по-осъзнати и уверени в собствените си сили.

 Снимки: pixabay