frida.bg
мляко

Не съхранявайте млякото така, защото може да го развалите

Вероятно няма човек, който не пази свежото мляко в хладилника. Това е правилният избор, но когато поставяте млякото на вратата на хладилника, се прави вече грешка. Изглежда привлекателно да използвате отделението за бутилки на вратата на хладилника, но това определено не е добра идея по отношение на свежите млечни продукти като кисело мляко, сметана и подобни.

Причината за това е неравномерното разпределение на температурата във въздуха в хладилника. Когато отворите вратата, топъл въздух от кухнята влиза директно и дестабилизира вътрешния баланс. Първите, които страдат от това, са продуктите, подредени на вратата. Млякото и свързаните с него продукти са особено чувствителни към температурни изменения. Ако често отваряте хладилника, рискувате да изложите млякото на дълго излагане на топъл въздух, което може да допринесе за разрастването на бактерии в него.

Млякото не трябва да се поставя на долните рафтове на хладилника, тъй като там температурата е по-висока от тази на горните рафтове.

За да поддържате млякото свежо възможно най-дълго, е препоръчително да го съхранявате на горните или средните рафтове, близо до дъното на хладилника. Тези области поддържат по-стабилни температури, които са близки до настройките на самия хладилник.

Как да удължим трайността на млякото?

Изберете млякото като последен продукт при пазаруване

Докато сте на пазар и се движите из големите магазини, вероятно избирате стоките последователно, както ги забелязвате, за да избегнете излишни връщания и пропуски на продукти. Въпреки това, ако решите да вземете млякото в началото на пазаруването и след това продължавате дълго време, това може да намали срока на годност на млякото, особено ако сме в летните месеци. Поради това е препоръчително да поставите млякото в количката към края на пазаруването, точно преди да отидете на касата.

Запазвайте правилното място за съхранение на млякото

Избягвайте поставянето на млякото на вратата на хладилника или на долните рафтове, особено близо до външната страна на тези отделения. В тези зони температурите са по-високи и съществува риск млякото да се увреди и деградира по-бързо.

Върнете млякото обратно в хладилника веднага след употреба

След като извадите млякото от хладилника и го използвате, оставяйки го на масата или плота по време на хранене или готвене, това значително намалява неговия срок на годност. След приключване на употребата му, незабавно върнете млякото в хладилника.