frida.bg
котки

Какво кара котките да мяукат през нощта?

Всеки, който притежава котка, вероятно е имал опит със събуждане от нощно мяукане. Причините за това поведение могат да варират.

Котките са нощни животни и спят през деня, като се разиграват през нощта, когато техните собственици се опитват да почиват. Вечерта котките могат да се забавляват, да искат храна, да изследват къщата или да привличат вниманието на различни начини.

Ако игнорирате домашното коте, докато сте будни, то може да започне да предизвиква шум през нощта. Това не е израз на непокорност, а по-скоро начин да изрази излишната енергия, която не е изразходвана през деня.

Най-доброто, което може да се направи в такава ситуация през нощта, е да се игнорира котката. В противен случай тя може да тълкува вашата реакция като призив за внимание и да продължи да прави шум и в бъдеще.

Ако излезете от леглото, за да се скарате на котката, това може да доведе до по-голямо нежелано поведение от нейна страна. За да улесните игнорирането на вашия домашен любимец, можете да използвате тапи за уши и маска за сън. За да промените ситуацията, може да коригирате ежедневието. Преди да заспите, играйте с котката си, за да я изморите.

Защо котките мяукат нощем?

Много котки мяукат през нощта, изразявайки нужда от храна. Гладната домашна котка никога не издържа до сутринта, затова е във ваш интерес да я нахраните преди да заспите. Не реагирайте на нощните викове на домашното коте – това само ще го провокира и ще научи да се държи по същия начин и в бъдеще.

От друга страна, неувереността, безпокойството и страхът могат да доведат до това, че котката ви плаче през нощта. Обикновено промените в поведението са свързани с промени в ежедневието, които животните усещат много чувствително. Например пристигането или заминаването на член на семейството, преместване, ремонт, интензивни сблъсъци у дома или среща с ново животно. Опитайте се да създадете „спокоен ъгъл“ в дома, където котката може да се скрие по всяко време.