frida.bg

Как можем да разпознаем най-лесно енергийните вампири?

Преди години, понятия като „енергиен вампиризъм“, „ниски вибрации“ и „енергия“ бяха свързвани с мистицизъм и се разглеждаха с известна насмешка и недоверие. В наши дни обаче сме все по осведомени за важността на нашето вътрешно състояние и как то влияе върху нашите взаимодействия с другите и постиженията ни в живота. Въпреки че имаме добри намерения, със сигурност има хора в нашия приятелски кръг (и не само), които изглежда изтощават нашата енергия и ни правят да се чувстваме лошо. Как можем да разпознаем така наречените „енергийни вампири“? В следващите няколко съвета ще ви предоставим някои насоки. Ето ги тези съвети:

Какво представляват енергийните вампири?

Общо казано, енергийните вампири са хора, които съзнателно или неосъзнателно „изсмукват“ емоционалната ви енергия. Те се наслаждават да бъдат изслушвани, съветвани и грижени за тях, но ако прекарате повече време с тях, ще забележите, че след всяко общуване се чувствате изтощени и претоварени. Тези хора могат да бъдат колеги, приятели, близки или дори роднини. Най-доброто, което можем да направим, е да се научим да идентифицираме това токсично поведение и да реагираме по подходящ начин, за да запазим нашата енергия – както физическа, така и емоционална.

Тези хора рядко приемат отговорност за своите действия

Енергийните вампири често се отличават с харизма и обаяние. Въпреки това, когато се сблъскат с проблем, те обикновено се стремят да избегнат отговорността и да се измъкнат, използвайки своята обаятелност. Те лесно прехвърлят вината на други хора и понякога дори изиграват ролята на жертва.

Винаги ви карат да се извинявате

Те са майстори в превръщането на ситуацията в своя полза и успяват да ви накарат да се чувствате виновни и да се извинявате на тях. Енергийните вампири имат умение да принуждават хората, с които общуват, да се поставят в позицията на пояснение и отговорност.

Винаги използват ултиматиуми

Тези хора разчитат на вашето чувство за вина, за да постигнат своите цели. Те осъзнават, че срамът е мощно оръжие, особено сред хората, които са чувствителни и грижовни. Ако притежавате такива качества, със сигурност има риск да станете жертва на енергийните вампири. Когато се почувствате притиснати и принудени да направите нещо срещу волята си, бъдете нащрек. Вероятно имате дело с хора, които не желаят вашето благополучие, а просто се възползват от вас.

Ни най-малко не се интересуват от вас

Ако имате приятели или познати, които ви търсят само когато имат нужда от вас и вие усещате, че това се случва, за да използвате за решаване на техните проблеми, вероятно става въпрос за енергийни вампири. Тези хора не проявяват истински интерес към вас и често не се стремят да се срещат лично. За тях е достатъчно да поддържат връзка с вас на дистанция.