frida.bg

Как успешно да си изберем домашен любимец?

Всеки е имал мисли за домашен любимец, независимо дали има деца или не. Ако към това се добави молбата: „Аз ще се грижа за него“, със задълбочен умилителен поглед, тогава задачата става още по-трудна. Всъщност, животните могат да бъдат прекрасна компания за хора на всяка възраст, като внасят радост, усмивки и забавление в дома. Въпреки това, трябва да имате предвид, че те изискват определени грижи. В следващите редове ще разгледаме какво трябва да имате предвид, когато избирате своя домашен любимец.

Не взимайте импулсивни решения

Покупката на домашен любимец е свързана със значително емоционално въздействие. Въпреки това, преди да се поддадете на тези емоции, трябва да помислите, че в зависимост от вида животно, което изберете, то може да живее от няколко месеца до 15-20 години. Това е значителен период от време, който изисква добро преценяване, дали искате да се ангажирате с такова дългосрочно задължение. Препоръчително е да проучите внимателно здравословните проблеми, които може да срещне избраният от вас домашен любимец, за да не се окажете по-късно неподготвени за грижите му. Не бързайте и не си поставяйте изкуствени срокове за вземане на решение. По-добре е да планирате внимателно и да изчакате правилния момент.

Вземете предвид характера на животното

Необходимо е да се има предвид, че животните, дори да изглеждат много сладки и безобидни, ще пораснат след време и ще проявят свойства, които не винаги са лесни за управление. Важно е да се избере подходяща порода на куче, която да отговаря на нуждите и желанията на бъдещият собственик, защото всеки тип куче има специфични характеристики и навици. Например, джак ръсел е порода, която е създадена за лов на лисици и обикновено е много енергична и шумна. Котките, от друга страна, не са постоянно настроени за игра и могат да бъдат доста своенравни. Ако се реши да се закупи гризач, е важно да се има предвид, че те не трябва да се излагат на стресиращи условия, като например пътувания в различни климатични зони.

Винаги е по-добре да осиновите

Ако сте привърженици на животните и сте активни в социалните мрежи, вероятно сте забелязали множество групи, които се опитват да помогнат на животни в нужда. Едно от големите предимства на тези организации е, че не е нужно да плащате за това да придобиете животно, като в замяна получавате много любов и удоволствие. Освен това, животните в приютите обикновено вече са пораснали и са проявили своя характер, което може да бъде от полза, особено ако имате малки деца. Още едно предимство е, че когато избирате животно от приют, то е вече обучено на хигиенни навици.