frida.bg

5 неща, които публикуват в социалните мрежи само хора с ниско самочувствие

Почти всеки разполага с акаунт в социалните мрежи, но малко от нас се замислят за информацията, която е по-добре да не бъде публикувана на стената на профила ни.

Има пет основни неща, които говорят за ниската самооценка на човек и желанието му да се изпъкне сред останалите. Дори да отричате, че сте сред хората, които никога не биха публикували онези постове, издаващи ниско ниво на самочувствие, в архива на профила ви със сигурност има издайнически снимки и информация. Върнете се назад и проверете за следните пет неща:

Тагване на местоположение

Вие сте изключително загрижени какво ще си помислят хората за вас, включително приятелите и последователите ви в мрежата. Затова с всички сили се опитвате да докажете на околните, че водите активен и наситен с интересни събития живот.

Намирате се в лъскав ресторант, пазарувате в скъп магазин или се любувате на експонати в музей в непознат град – животът ви кипи от различни приключения. Всичко това е прекрасно, но нека разкрием тайната: вашето местоположение не вълнува много хора, затова не си губете времето да съобщавате в коментарите и таговете на снимките къде се намирате в този момент. Просто се опитвате да напомняте за себе си.

Снимки от фитнес залата

Поради същата причина вие непрекъснато публикувате снимки или видео от залата за тренировки. Нима има още хора, които не знаят, че спортувате?

Може би ще се удивите, ако разберете, че във фитнес залата ходят много хора. Похвално е, че изпитвате влечение към спортуването, но не е необходимо да разказвате за него прекалено често. Хората, които наистина ви намират за интересни, едва ли намират за толкова важно дали спортувате или не.

Снимки на храна

Хората, които постоянно споделят фотографии с информация какво закусват, обядват или вечерят са мечта за всеки психолог. Опитите да докажете на хората от вашата френд-листа, че се храните в хубави заведения или че можете да си позволите скъпо кето блюдо, свидетелства за занижената ви самооценка.

Изключение тук може да се направи за блогъри, чиито профили са насочени изцяло към културата на хранене, начини на приготвяне на храна и всичко свързано с темата. Техните снимки настина изглеждат красиви и апетитни. Но всички останали кулинарни постова са безкрайни снимки на сутрешно кафе, съпроводено от банални парчета торта, сладкиши и тук-таме някое досадно късметче, разкриващо философията на живота и изпитана рецепта за любов.

Снимки на подаръци и покупки

Букети с рози, нов телефон или разопакован чифт нови обувки от мола. Колко пъти сме виждали такива снимки! Всички ние пазаруваме, купуваме дрехи и получаваме подаръци от любимите хора. Но само хора с ниско самочувствие разказват на всеослушание за придобивките си. С подобни публикации вие за пореден път потвърждавате, че изпитвате крещяща нужда от одобрението на околните. Освен това, по този начин искате да покажете на останалите, че има някой, който ви обича и ви глези.

Постоянни разкази за чувствата ви

Психолозите са установили, че хората с ниска самооценка често описват в социалните мрежи своите емоции, преживявания и настроение. На пръв поглед може да си помислите, че тези хора са доста егоцентрични, защото все пак постоянно говорят за себе си. Но по този начин те показват, че изпитват недостиг от общуване в реалността, а не толкова във виртуалния живот.