frida.bg

Мнението на околните и парите в портмонето: от какво зависи нашата самооценка?

Когато сме щастливи, ние се чувстваме значими. Но щастието зависи от толкова много субективни фактори, като един от тях е и реалистичната самооценка. Човек, който има адекватна или висока самооценка, не посреща болезнено всяко поражение. Не му е трудно и да признае, че нещата са се стекли по определен начин и в дадена ситуация не е имало друг начин за действие. А в същото време човек с ниска самооценка обвинява себе си и съдбата си при сблъсъка с несгодите с ежедневието.

От какво зависи нашата самооценка и защо се различават толкова много възприятията на хората за самите тях?

Външност

В миналото уверени в себе си се чувствали хора, надарени с природна красота. Когато чува комплименти за външния си вид, самочувствието на всеки от нас се повишава.

Днес обаче понятието за красота е доста по-различно от миналото – хората могат да променят лицата и телата си чрез инструментите на пластичната хирургия, спорт и фотошоп програмите.

Често ставаме свидетели на следното: колкото повече инвестираш в манипулацията на външния си вид, толкова повече комплименти (и последователи) получаваш, следователно самочувствието се повишава.

Размерът на доходите

За да можем да посещаваме козметични салони и да се подлагаме на качествени разкрасителни процедури, трябват пари. Затова днес по лицето на човек може да се разбере дали разполага със средства. Грижите се за себе си? Автоматически в очите на хората вие сте финансово обезпечена личност. А дали сте умен или късметлия и по какъв начин печелите е съвсем друг въпрос, защото едно е сигурно – хората са склонни да изпитват уважение към финансовата състоятелност.

Несъмнено парите могат да накарат човек да се чувства самоуверен, а и всички сме чували думите, че никой не съди победителите. Затова за повечето хора няма никакво значение откъде идват парите на самоуверения. Колко пъти в публичното пространство сме виждали беден трудолюбив човек да получава комплименти за добродетелите си? Горчивата истината е, че в днешното общество често ставаме свидетели на възхвала на бързо забогателите и престъпниците с пари. Съответно, колкото по-ниски са доходите, толко по-ниска е и самооценката.

Мнението на околните

Още от ранните училищни години може би са ни лепвали етикети, някои от които обидни. Това продължава и в зрелите години на човек – на работното място някой ни назовава конфликтен, друг твърди, че сме прекалено мекушави, според шефа сме мързеливи и т.н. И най-тъжното е, че несъзнателно ние се опитваме да се нагодим към тези шаблони, с което ги потвърждаваме и затвърждаваме.

И ето, че все повече нашата самооценка се понижава, особено ако етикетът е с негативен характер. В същото време висока самооценка наблюдаваме у онези хора, които околните смятат за красиви, успешни и късметлии.

Постиженията

Когато получим похвала за личностното качество или добре свършената работата, нашата самооценка се повишава. Виждаме възхищението в очите на хората, когато ни поздравяват за повишението, за печалбата, за наградите и успехите ни.

А когато няма с какво да се похвалим и някой ни запита „Какво ново?“, сърцето ни се свива. Не е лесно с искрена увереност да отговорим: „Нищо, всичко е по старому“. И дори да успеем да сложим маската и да изречем думите с престорен непукизъм, вътрешно знаем – увереността ни се е сринала.

Личният живот

Забелязали ли сте в социалните мрежи колко много хора се хвалят със снимки на децата си, на внуци, със семейни вечери? В обществото съществува благосклонното възприятие, че семейните са успешни и щастливи хора. Ако някой мъж каже, че има жена и деца, възможно е дори да получи по-голяма заплата и да се издигне по-бързо в професионалната йерархия, отколкото неженените му колеги. Ако някоя жена каже, че е омъжена и с деца, сякаш тя е успяла да постигне очакванията на обществото и следователно нейната самооценка се повишава.

Но неомъжените непрекъснато се сблъскват с въпроса „Кога ще се задомиш?“, „Защо живееш сам?“. И така възниква чувството за непълноценност, която води до понижаване на самооценката.

Популярността в социалните мрежи

Жаждата за харесвания се е превърнала в начин да повишиш самооценката си, че дори и да изградиш (често недостоверна) оценка за себе си. Колкото повече лайкове получаваш в социалните мрежи, толкова повече се чувстваш себеутвърден.

Режисура

Най-често в този психологически капан попадат подрастващите и младите хора, тъй като те свързват себеосъзнаването с одобрението, което получават с мрежата. Въпреки че реалният живот на човек може и да няма нищо общо с онлайн образа му.

Снимки: pixabay