frida.bg

Анджелина Джоли – красавицата на Холивуд, преминала през хиляди житейски бури

Анджелина Джоли е една от най-големите звезди в света. Актрисата има главна роля в редица популярни филми, за които печели десетки награди. Тя се превръща в любимка на феновете не само със страхотния талант, който притежава, а и с голямото сърце, което доказва, че има.

Анджелина е родена в Лос Анджелис на 4-и юни 1975 година

Детството ѝ не е никак лесно. Родителите ѝ се развеждат, когато е само на годинка. Остава да живее с майка си, която се отказва да развие актьорската си кариера, за да може да отгледа децата си. Приходите на семейството не са особено високи и често са изпадали в ситуации на бедност. Това е и една от причините, поради която малката Анджелина се е чувствала като аутсайдер в училище. По-заможните ѝ съученици често ѝ се подигравали заради материалното ѝ състояние, както и за външния ѝ вид. Някак си иронично звучи, че една от най-красивите жени днес е била обиждана, защото според някои е била „прекалено слаба“. За определен период е носила очила и брекети, поради което подигравките станали по-чести. Това силно повлияло върху психиката на Анджелина. Не се чувствала добре в кожата си. Не се чувствала на мястото си. Обкръжението ѝ я афектирало толкова много, че като тийнейджърка прибегнала до самонараняване, а по-късно и до наркотици.

Пробивът ѝ в шоубизнеса също не е никак лесен

Анджелина има интерес към актьорското майсторство още от ранна детска възрастРешава да се занимава по-професионално, когато е на 16. По време на кастингите обаче не прави голямо впечатление, поради което и трудно е получавала роли. Първата ѝ по-голяма е във филма „Киборг 2“. Следват още няколко роли в различни продукции, докато най-накрая не идва големият успех. Пробивът ѝ е през 1997 година за сериала „Джордж Уолъс“, в който участва като Корнелия Уолъс. За ролята печели награда „Златен глобус“ и е номинирана за „Еми“. Така, с много труд и усилия, въпреки всички препятствия, които застават на пътя ѝ, звездата на Анджелина Джоли изгрява. Следват главна роля във филма „Джия“, в който участва като модела Джия, втора награда „Златен глобус“ и първа от „Screen Actors Guild“. Актрисата обаче решава да се оттегли за известно време от големия екран и да продължи образованието си. Записва режисура и сценаристика в New York University. За този етап от живота си споделя, че се е чувствала сякаш няма какво повече да даде и все още е търсила себе си.

По-късно, актрисата продължава кариерата си. Получава роли в десетки филми, третата си награда „Златен глобус“, втората „Screen Actors Guild Award“ и първия си „Оскар“ за най-добра поддържаща роля в „Girl, Interrupted“ през 1999 година. Участва в блокбъстъра „Да изчезнеш за 60 секунди“, но огромната слава за Анджелина идва благодарение на филма „Lara Croft: Tomb Raider“. Там тя влиза в главната роля на Лара Крофт, което я превръща в световна звезда. Следват големи участия във филми като „Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life“ , „Alexander“, „Mr. & Mrs. Smith“, който я затвърждава като актриса на световната сцена, „Beowulf“, „Wanted“, „The Tourist“, „Maleficent“. Джоли влиза и в ролята на продуцент на филмите „Trudell“, „A Place in Time“, „In the Land of Blood and Honey“, „Difret“, „Maleficent“, „Unbroken“, както и на „First They Killed My Father“ и „The Breadwinner“, които предстоят да излязат.

Феновете не обичат Анджелина единствено заради невероятната ѝ красота и несравнимия талант

Актрисата се занимава и с хуманитарни дейности още от 2001 годинаТогава тя посети лагер за бежанци в Танзания. До края на годината отиде в над 40 такива в повече от 30 страни. Дари и 1 милион долара на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Работата ѝ с тях продължава и до днес. Тя не спира да пътува до различни бежански лагери, за да помага на хората там и да се застъпва за тях. Тя допринася и за образованието на децата, като работи по десетки проекти с организации и фондации. Финансира и спомага отварянето на училища в страни като Кения и Афганистан. Създава „Jolie Legal Fellowship“, за която работят адвокати, които защитават човешките права. Анджелина участва и в множество кампании срещу отношението над жените като сексуални обекти и насилието над тях. За хуманитарните си дейности също получава десетки награди, най-големите от които са „Оскар“ в категорията “Jean Hersholt Humanitarian Award“ и три награди „Alliance of Women Film Journalists EDA Award for Humanitarian Activism“.

Анджелина Джоли има 6 деца, 3 от които са осиновени

Така тя ги спасява от живота като сираци и им осигурява по-добро бъдеще. Другите ѝ 3 деца са от дългогодишния ѝ партньор – актьорът Брат Пит. През 2014 година двамата сключват брак. Въпреки прекрасното семейство и кариера, които има, трудностите за Джоли не спират. През 2013 година ѝ съобщават, че има опасност да се разболее от рак на гърдата. Актрисата се подлага на десетки операции, за да избегне риска. Две години по-късно вероятността все още е на лице, поради което тя продължава с процедурите. Шокът и огромното препятствие, което преодолява преминават, но следва поредната трудност – скандалите и раздялата с Брат Пит. След като и тази буря утихва, актрисата се фокусира още повече върху децата и кариерата си.

Животът на Анджелина Джоли е изпълнен с безброй падения и висоти. Всичко това сформира характера ѝ и я превръща в благородната личност, която е днес. Доказва десетки пъти колко силна е и никога не се предава пред трудностите на живота. Пожелаваме ѝ най-лошото вече да е преминало, а най-хубавото тепърва да предстои.
Автор: Мария Стоянова