frida.bg

5 храни, които се борят с остаряването на кожата

Храната, която ядем, оказва огромно влияние върху състоянието на здравето ни. Но красивата кожа е „визитната картичка“ на пълноценното хранене. Качествените продукти, които са източник на антиоксиданти и хранителни вещества забавят процеса на стареене, намаляват фините линии и бръчки, докато същевременно защитават и възстановяват увредената и възпалена кожа.

Правилните храни в менюто ни не само предоставят витамини и минерали на кожата, но я подхранват и хидратират. Освен това повишават и нивата на колагена, който поддържа еластичността на кожата, придавайки й сияен вид.

Ето и 5-те храни, които помагат срещу стареенето на кожата

Авокадо

Не е никак чудно, че авокадо е другото име на „суперхрана“. Авокадото е богато на здравословни мазнини, необходими за овлажняването и подхранването на кожата. А тези функции са нашият щит срещу изсушаване и раздразнение на лицето.

Авокадото е източник на висока концентрация на естествени масла, които проникват надълбоко в кожата, правейки я по-мека и по-гладка. Този екзотичен плод е зареден с хранителни вещества, спомагащи за по-добра абсорбация на Витамин А. Този витамин е ключът за задържането на влагата в кожата, което я прави да изглежда наистина сияеща.

Черен шоколад

Напук на всички митове, редно е да обявим – похапването на шоколад прави чудеса за кожата. Черният шоколад с минимум 70% какао съдържа антиоксиданти, наречени флаваноли. Те защитават кожата от увреждания и зачервявания, причинени от слънцето. Високото съдържание на флаванол е необходим за задържането на влагата в кожата, което се постига чрез добро кръвообращение в най-горния й слой.

Мнозина биха се учудили, че тъмният шоколад дори превъзхожда боровинките по съдържание на антиоксиданти. Той е богат и на важни витамини и минерали като желязо – за сияйна кожа, и магнезий, който се бори със среса и безсънието.

Зелен чай

Още от векове се знае, че зеленият чай притежава чудни укрепващи здравето свойства. Концентрацията на полифенол защитава кожата от възпаление и зачервявания. Полифенолът възпрепятства разпадането на колагена, поради което кожата ни става по-еластична и намалява признаците на стареене.

Антибактериалните свойства на зеления чай са чудесно оръжие срещу процесите на стареене, защото помагат кожата ни да стане гладка и с равен тон. Витамин E в зеления чай пък допринася за регенериране на клетките.

Сьомга

Почитателите на сьомгата знаят, че тази риба е богат източник на Омега-3 мастни киселини. Те намаляват възпаленията и предпазват от загубата на еластичност на кожата, като й придават жизненост.  Сьомгата съдържа и антиоксиданта астаксантин. Той не само помага за хидратацията, но за еластичността на кожата.

Витамин D в сьомгата успокоява раздразнения, но и укрепва растежа и възстановяването на увредените клетки на кожата.

Нар

Нарът навлиза все повече в продуктите на козметичната индустрия. Ползата от консумацията на зърната на нар са големи – те са пълни с антиоксиданти, които подсилват възпроизвеждането на колаген в кожата.

Когато ядем нар, неговите противовъзпалителните свойства допринасят за възстановяването на кожата. Витамин C се бори с увреждането на клетките, обновявайки ги, но и подсилвайки способността на кожата да се чисти от мъртвите клетки в най-горния й слой.