frida.bg
дехидратираната

Дехидратираната кожа: как да поправим щетите?

Дехидратираната кожа е често срещан проблем, който се появява при липса на достатъчно вода в кожата. Дехидратацията може да се случи на всеки, независимо от типа кожа, например хората с мазна или комбинирана кожа все още могат да изпитат дехидратация.

Защо кожата се дехидратира?

Недостатъчният прием на вода и храни с богато водно съдържание са само част от факторите, които причиняват дехидратация. Външните фактори като студ, вятър, замърсяване на околната среда и UV лъчите също са сред причините кожата ни да се дехидратира.

Според специалистите, някои емоционални фактори като стрес, тревожност, умора и недостатъчно количество нощен сън също спомагат за дехидратацията на кожата ни. Цигарите, приемът на алкохол и някои лекарства също могат да влошат състоянието на кожата ни.

Прочетете още: 4 признака, че кожата ви е дехидратирана

Притежателите на мазен тип кожа трябва да бъдат особено внимателни. Голяма част от продуктите за мазна кожа изсушават влагата от кожата. Тя изглежда мазна на повърхността, но липсата на достатъчно вода води до преждевременна поява на фини линии и уморен вид.

Как да поправим щетите с натурални средства?

Увеличете приемът на вода

Най-лесният начин да се грижим за хидратацията на кожата си е като приемаме голямо количество вода всеки ден. Здравните специалисти препоръчват да изпиваме 8 чаши вода всеки ден. Това е трудно за повечето хора. Затова опитайте да пиете чайове и да консумирате повече зеленчуци и плодове с богато водно съдържание като селъри, спанак, краставици, ябълки, круши и цитруси.

Прочетете още: 5 витамини за млада и красива кожа на лицето

Намалете приемът на кофеин и алкохол

Кофеинът и алкохолът са диуретици, и дори и в малки количества, водят до дехидратация и загуба на вода, което влошава състоянието на кожата ни. Алкохолът също така намалява продукцията на важния хормона вазопресин, който играе съществена роля в задържането на вода в клетките.

Прочетете още: Какво да хапваме за красива кожа отвътре навън

Премахнете агресивните козметични продукти

Козметинчите продукти за мазна кожа често са твърде агресивни и пресушават дермата в дълбочина, което води до влошаване на вида на кожата и увеличаване на омазняването с цел компенсация на липсата на влага. Самоназначаването на агресивни козметични продукти за лекуване на мазна кожа и акне често води до влошаване на състоянието на кожата, вместо обратното.

Прочетете още: Детокс маска с активен въглен за чиста и красива кожа

Бъдете внимателни с пилинга

Ексфолиацията е козметичен инструмент, който подпомага отлющването на мъртвите кожни клетки от повърхността, което на свой ред стимулира регенерацията на клетките, изравнява тена и прави кожата блестяща. Когато имате дехидратирана кожа обаче бъдете внимателни с пилинга, защото това може да влоши състоянието на кожата ви.

Прочетете още: Ексфолиация на кожата: какво трябва да знаем?

Използвайте серум с хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е изключително ефективен овлажнител, който ще попълни липсващата влага в кожата ви. Според дерматолозите, хиалуроновата киселина действа като „магнит“ за влагата, като помага на клетките ви да задържат възможно най-много от нея, така че кожата ви да се чувства и изглежда хидратирана, здрава и сияйна.

Прочетете още: 4 безценни съставки, които ще успокоят чувствителната ви кожа

Включете авокадото в грижата за красотата

Авокадото е страхотна „храна“ както за кожата. То съдържа омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, витамин А, В, К и Е, както и много дури минерали, които ще върнат жизнеността на вашата кожа. Маската с авокадо ще ви помогне да възстановите нивата на хидратация, да облекчите възпаленията като акне и обриви, както и да се справите с фините линии, които се дължат на дехидратация.

Прочетете още: 3 DIY маски за лице за мощна хидратация през зимата