frida.bg
дехидратирана

4 признака, че кожата ви е дехидратирана

Чувствате ли, че кожата ви е станала по-суха и чувствителна от обикновено? Забелязвате ли, че по лицето ви са се появили нови фини линии? Това може да е знак, че кожата ви е дехидратирана. Ето основните признаци на дехидратирана кожа и нашите препоръки как да поправим щетите.

Каква е разликата между суха и дехидратирана кожа?

Сухата и дехидратирана кожа споделят сходни признаци и симптоми, но всъщност става дума за две много различни неща.

Суха кожа

Сухата кожа е типът кожа, с който сте се родили. До голяма степен ние наследяваме типът кожа на нашите майки. Сухата кожа по природа не произвежда достатъчно естествени масла, които да поддържат кожата хидратирана отвътре.

Сухата кожа може да бъде свързана с хормонален дисбаланс или недостатъчна активност на щитовидна жлеза. Това може да попречи на производството на себум, което допринася за сухота и блед тен.

Сухият тип кожа не може да бъде променен, но състоянието й може да бъде подобрено с правилните продукти

Дехидратирана кожа

Дехидратираната кожа, от друга страна, е временно състояние на кожата. Причинява се от външни фактори като смяна на времето, нездравословна диета и консумация на алкохол или кофеин.

Всички тези фактори изчерпват водното съдържание на кожата ви, което води до загуба на еластичност и повяхнал тен. Ключов момент е, че дехидратацията се характеризира с липса на вода, а не на масло. В този смисъл мазният тип кожа също може да се дехидратира.

За щастие, дехидратираната кожа е временно състояние, което може да бъде променено с различни натурални и козметични продукти, както и с някои промени в начина на живот.

4 признака, че кожата ви е дехидратирана

 Сърбеж

Външни фактори като вятър и екстремни температурни промени могат да пресушат влагата от външния слой на кожата, причинявайки усещане за опънатост и сърбеж. Това състояние често е придружено от лющене и поява на сухи сърбящи петна.

Чувствителност

Едно от най-големите последици от дехидратирането на кожата е повишаването на чувствителността й. Когато защитната бариерата на кожата е нарушена, тя не може ефективно да се предпази от външни замърсявания. В резултат на това различни бактерии могат да проникнат в най-външния слой, влошавайки симптомите като зачервявания, опънатост и сърбеж.

Уморен вид

Дехидратацията засяга способността на кожата да изпълнява основната си функции на клетъчна регенация. Без адекватна хидратация мъртвите клетки се натрупват на повърхността й, а това допринася за запушване на порите, запушване на порите и  повяхнал тен.

Фини линии

Дехидратираната кожа често показва ускорени признаци на стареене като фини линии и дори бръчки. Един начин да проверим дали кожата ни е дехидратирана е да хванем участък кожа на лицето, например в областта на бузите, и да го стиснем между пръстите. Ако по повърхността на захванатия участък са се появили фини линии, вероятно кожата ви е дехидратирана.

В следваща статия ще ви разкажем за най-бързите натурални начини, чрез които можем да помогнем на дехидратираната си кожа отново да бъде жизнена, здрава и блестяща!