frida.bg

Мед в кафето – сладко изкушение или лоша идея?

От векове медът е познат с лечебните си свойства, както и с хранителните и вкусовите си качества. Преди използването на захарта като подсладител в кухнята, тази роля била заемана от меда. И до ден днешен пчелният мед се използва за подслаждане на напитки, включително на чай и кафе.

Много хора предпочитат кехлибарената гъста течност, произведена от пчелите, защото тя е здравословна алтернатива на захарта и некалоричните подсладители. Но въпреки, че медът предлага чудесни ползи за здравето, трябва да внимаваме за някои негови особености.

Медът е източник на хранителни вещества

Захарта и изкуствените подсладители са бедни на хранителни стойности, но медът съдържа витамини, минерали и други полезни за организма вещества, които могат да обогатят по естествен начин любимата кафена напитка сутрин.

Освен това медът е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките от разрушаване, причинено от действието на свободните радикали в организма. В допълнение на положителните страни медът съдържа и полени, които помагат за намаляване на алергии и укрепване на имунната система. Несъмнено малко количество мед, добавен в чаша кафе, ще ни предложи забележителни ползи.

Медът е източник на празни калории

Въпреки, че медът е източник на хранителни вещества, той включва най-вече захари. За да поддържате здравето си в добра форма, следва да ограничавате добавената захар в храните, включително и меда. Това означава, че сладкото не трябва да заема повече от 5% от дневната доза калории, които консумираме. Две чаени лъжици мед (14 грама), които са равни на 40 калории и 12 грама захар, добавени в кафето могат да превишат този лимит, особено ако пиете няколко чаши кафе на ден.

Консумацията на голямо количество захар води до напълняване, развитие на диабет тип 2 и сърдечни болести. Ако се опитвате да намалите дневната доза калории, по-добре е да забравите за подслаждането на кафето или да изберете натурален и некалоричен подсладител като стевия или monk fruit (Луо Хан Гуо), който се извлича от малки екзотични плодове, растящи в Югоизточна Азия.

Медът променя вкуса на кафето

Докато захарта не променя значително вкусовите характеристики на кафето, медът може да направи вкуса на любимото кафе странен. В допълнение растенията, от които е направен медът придават най-различни вкусови отенъци – липовият и акациевият мед правят вкуса му деликатен, а манука медът е със забележително силен аромат.

Независимо от предпочитанията добавянето на мед в кафето променя доста първоначалния вкус на ободряващата напитка. Ако още не сте пробвали комбинацията кафе и мед, започнете с малко количество нежен билков мед, спазвайки здравословната доза и открийте какви вкусови вариации предпочитате.