frida.bg

Модели с витилиго: необичайната и удивителна красота на контрастта

Красота е понятие, което е преминавало през какви ли не трансформации. Днес все повече в света на модата и кориците на списанията намират място жените с необичайна красота. Истински писък на модата е витилиго – заболяване на кожата, при което в отделни участъци на кожата отсъства пигментът меланин. Тези съвършено бели петна представляват рязък контраст с останалата част на кожата.

Не са далеч времената, когато витилиго било възприемано като недъг, но днес необикновената външност на хората с витилиго привлича фотографи и модни списания

Уини Харлоу – известен модел с витилиго от подиума, е един от най-ярките примери за вдъхновени и подражание за всички жени страдащи от заболяването и ниската самооценка. Красотата на витилиго разчупва доста бариери по пътя си до широката публика. Нещо повече – един от най-любимите женски образи на момичетата – куклата Барби – също може да се похвали с представителки на кожното заболяване.

Смята се, че витилиго се получава в резултат на увреждане на пигментните клетки с участието на комплексни фактори и механизми. Въпреки че съществуват редица хипотези защо се появява заболяването, нито една от тях не дава пълен отговор защо във всеки конкректен случай се е стигнало да увреждане на пигментните клетки.

Учените смятат, че в повърхностния слой на кожата, там където се намират т.нар. кератиноцити, настъпват промени, взаимодействащи с генетичните фактори в организма на даден човек. В някои семейства при всички членове могат да се наблюдават изменения на пигментацията, докато при други се проявява само веднъж, при това през поколение. Въздействието на фактори като стрес, травми, изгаряния и вирусни инфекции също могат да отключат рядкото заболяване, което подсказва на учените, че витилиго може да бъде разглеждано като автоимунно заболяване.

Докато преди години витилиго се е смятало за дерматологичен дефект, днес кожната аномалия вдъхновява творците в експерименталната фотография. Колкото по-наситен е контрастът на светли и тъмни петна, толкова по-ефектни стават снимките с моделите с необичайната външност. А как изглеждат моделите с контрастно оцветената кожа, можете да видите на снимките.