frida.bg

Дамското облекло за тренировки: какво трябва да знаем преди пазаруването

Дрехите са визитната картичка на човек, но и несъмнено са нашата „втората кожа“, в която се чувстваме комфортно. Когато спортуваме, имаме за цел не само да се чувстваме добре, но и да успяваме да се движим с лекота. Но за изненада за мнозина, когато спортуваме не е достатъчно просто да нахлузим анцуга, с който сме свикнали да почистваме кухнята или да се излежаваме на дивана пред телевизора.

Ако тренирате вкъщи пред огледалото, непременно обърнете внимание на формата на спортните си дрехи. Те трябва да са добре подбрани и следващи извивките ви, защото по този начин ще позволите да наблюдавате всички подробности на техниката на изпълнение на упражненията и в случай на необходимост бързо ще поправите грешките.

Според опитните фитнес инструктори и треньори облеклото е един от най-важните фактори по време на тренировката, а неправилно подбраните дрехи могат да провалят желанието ни за постигане на добри резултати

Ако спортувате в прекалено свободни дрехи, има вероятност да пропуснете ключови детайли и дори да получите травма. Затова забравете за домашните дрехи, докато се занимавате със спорт – те не са създадени за тренировки и могат да ви навредят, влошавайки работата на лимфната система и кръвоносните съдове. За да избегнете негативния ефект, ще е необходимо да преобърнете представите си за критериите за качествени дрехи и да подберете най-важните елементи за спорния си гардероб.ю

Когато сте изправени пред избора на дрехи за спорт в дома или на открито, помислете за вида тренировки, мястото и климатичните условия. В двата случая можете да следвате следните правила за спортно облекло:

  1. Формата не трябва да сковава движенията. За предпочитане са клиновете, шортите и спортният сутиен. Комфортът и свободата на движенията ще ви позволят да получите удоволствие от тренировката, както и да контролирате изпълнението на техниката.
  2. Бюстието трябва да придържа добре гърдите. При тежки натоварвания, включващи скокове и бягане или упражнения с тежести контролът върху горната част на тялото е от изключително значение. Ако гърдите ви не са обезопасени, съществува риск от разтягане и отпускане на кожата. А кой би искал да се сдобие с неприятен резултат, именно когато цели да поддържа тялото си в добра форма?
  3. Маратонките позволяват да поддържате устойчивост. Благодарение на правилно подбраните обувки, можете да разпределите натоварването върху цялото стъпало и да избегнете възможни травми. Ако по време на тренировката стъпалата се изпотяват или стелките са износени, това означава, че е време за нови спортни обувки. Най-добрият избор включва безшевните модели маратонки.
  4. Дрехите защитават тялото ви от преохлаждане. Ако спортувате в студено време, непременно се убедете, че ставите ви са защитени: долнище, суитчър, наколенки – всички те служат за защита от преохлаждане.
  5. Кожата трябва да диша, затова обърнете внимание на тъканите, от които са изработени дрехите. Естествените тъкани не са за предпочитане, тъй като се навлажняват бързо, затова изберете синтетични, които попиват излишната влага от тялото. Още една отличителна черта на качествените спортни дрехи е възможността им да се разтягат и да възвръщат първоначалната си форма.
  6. Ръкавиците ще ви защитят от травми. В силовите тренировки в залата или с тежестите у дома често има вероятност да се сдобием с натъртвания, мазоли, а изпотяването може да доведе до подхлъзвания и сериозни контузии.
  7. Бельото подсигурява добра вентилация. И точно по тази причина то трябва да бъде изработено от синтетична материя, а не от естествени тъкани. Разбира се, такова бельо трябва да ни служи единствено по време на усилена физическа дейност.

Бюстието/спортният сутиен – на етикета потърсете информация за плътността на материята

Light support е подходяща плътност за малък бюст и се препоръчва за пилатес, йога, натоварвания без тежести, разтягания. Има някои особебности на нивото на плътност: тънък плат с висока еластичност с минимално количество пристягащи презрамки и ластици и повече съдържание на полиестер и памук.

Medium support е подходяща плътност за всеки размер на бюста и е необходим при по-усилени натоварвания като силови тренировки и бягане. Матрията е по-плътна, а за по-голяма устойчивост презрамката на гърба е единична или двойна с прекръстване. В състава на този спортен сутиен предобладава полиестерът – поне 88%.

High support – идеално приляга на среден и голям размер на бюста при високоинтензивни натоварвания. Такива са най-плътните бюстиета, изработени от по-малко еластични тъкани. Те прилепват отлично към тялото и придържат гърдите, затова трябва да бъдат подбирани по начина, по който сме свикнали да избираме обикновените сутиени. Най-често в състава им преобладава найлонът.

Освен горната част на облеклото, при избора на спортно облекло не забравяйте да обърнете внимание и на клина/шортите. За предпочитане са моделите, изработени от полиестер в съчетание с памук. Еластанът помага за пропускането на въздух и устойчивост срещу замърсявания и избледняване.

Стелката на маратонките не трябва да надвишава 1,5-2 см, като е добре да бъде лека, огъваща се, еластична и по-малко релефна. Колкото повече тежите, толкова по-бързо ще се износят маратонките. Предната част на обувката трябва да бъде достатъчно широка, че да дава комфорт на пръстите. Ако ще се занимавате с тичане, изберете гладки модели с минимално количество шевове и с мрежа в горните части, за да осигурите дишане на стъпалото. Запомнете – от обувките зависи здравето на ставите и мускулите, а не само удобството на краката ни.