frida.bg

Любовните писма отново идват на мода с книгата „До всички момчета, които съм обичала“ от Джени Хан

Книгата „До всички момчета, които съм обичала“ от Джени Хан ще ви докоснес, ще ви развълнува, ще ви вдъхнови. Главната героиня- шестнадесетгодишната Лара Джийн пише любовни писма до пет момчета, които е харесвала. В тях тя излива  чувствата си, а след това ги адресира и ги прибира в кутия за шапки, която майка ѝ ѝ е подарила.

„Ако любовта е вид обсебване, може би тези писма са моят екзорсизъм“

Всичко се променя, когато някой изпраща писмата до получателите и Лара Джийн  трябва да се справи с последствията от случилото се. Това, което е трябвало да я освободи от чувствата ѝ и да ѝ помогне да продължи напред, се оказва препъникамъчето в иначе спокойния ѝ живот. Проблемите идват, когато бившето гадже на по-голямата ѝ сестра Марго – Джош разбира, че Лара Джийн е била влюбена в него. Искайки да избегне неприятностите  с него, тя замесва в историята и друго момче, до което е писала писмо – популярният готин Питър.

Лара Джийн  няма почти никакъв опит в любовта и не знае как да се справи със ситуацията.  Тя изпада в неловки моменти, като същевременно се опитва да разбере какво изпитва. Читателите лесно могат да се свържат с нея, защото като всяко момиче не знае какво иска, объркана е и открива нови неща за себе си и близките си.

Лара Джийн е наивна, сладка и тиха тинейджърка, която предпочита да пече сладки и да чете  пред това да купонясва и да пие алкохол. Смъртта на майка ѝ я кара да порасне по-бързо, отколкото трябва, въпреки че „жената“ в семейството става по-голямата ѝ сестра Марго. Двете се съгласяват негласно да се грижат за по-малката си сестра – деветгодишната Кити, която проявява характер още от малка  и внася доза колорит в книгата.

Важността да имаш някого, на когото да разчиташ

Семейните взаимоотношения заемат голяма роля в романа. Макар това да е  главно романтична история, авторката Джени Хан набляга на важността  да имаш някого, на когото да разчиташ и изгражда здрава връзка между сестрите, която се е засилила заради загубата на тяхната майка.

Освен с любовните си драми Лара Джийн трябва да се справи и със заминаването на Марго в колеж в Шотландия.  Така тя губи друга важна опора, на която се е облягала през годините. Осъзнавайки, че отговорността за Кити и баща им пада върху нея, тя трябва да преодолее страха и несигурността  си и да бъде добрата сестра и дъщеря, която се очаква да бъде.

Хубавото при изграждането на образа на Лара Джийн е, че тя е реалистична.  Не става по-отворена и готина,  продължава да обича спокойствието пред шума от купоните, понякога се държи необмислено и детински като истинска тинейджърка. Фактът, че е  полу-корейка я  кара да изпъква сред останалите, макар тя да мисли, че е невидима.

Завръщане към старомодната романтика

Стилът на Джени Хан е лек и увлекателен. Кратките глави помагат за по-лесното  четене  на романа. „До всички момчета, които съм обичала“   връща читателите към старомодната романтика – няма нищо по-хубаво от писането на писмо на ръка.

Роман за освобождаването от миналото, сблъсъкът с него,  нужен, за да се продължи напред  и за търсенето  на отговора какво, за Бога, е това животно любовта и как да се справим  с него. „До всички момчета, които съм обичала“ е  свежа, нежна и  романтична  книга, след която ти се иска да напишеш писма до всичките си любови. Дори и с риска те да ги получат.