frida.bg

5 трика, с които интернет магазините ни мамят

Във времена на социална самоизолация и ограничения пазаруването от мекия фотьойл с натискането само на един бутон набира още по-голяма популярност. Всички знаем, че намаленията и граниозните празнични разпродажби на онлайн магазините се правят не точно заради доброто на клиентите, колкото търговците да се отърват от залежали стоки. Но това не е единственият начин да ни убедят да купим абсолютни ненужни вещи на висока цена. Маркетолозите прибягват до някои хитринки, за да убедят с лекота клиентите си в интернет пространството.

Разпродажба с таймер с ограничение във времето

Остава един час до края на промоцията! Често попадаме на сайтове, в които на екрана изиква съдбовен часовник, отчитащ обратно времето до края на акция на зашеметяващи намаления. Някои дори обещават и съблазнителни подаръци. Да определите дали ви лъжат в този случай е доста просто – влезте отново в сайта след известно време и ще се убедите, че таймерът е може да бъде доста лукав. Тази уловка се прилага, разчитайки на вашето нетърпение и порив да извършите емоционална покупка. Но след като вече сте разгадали тайната, знаете как да „спрете времето“ и можете без всякакви панически атаки да се отдадете на спокойно търсене на същия продукт в други сайтове, да прочетете отзиви и да помислите добре преди да натиснете бутона „Купи“.

Има голяма вероятност да намерете същия продукт на друго място без ограничение във времето, при това на доста по-привлекателна цена. А може и да разберете горчивата истина, че в нито един приличен магазин няма такъв продукт на толкова ниска цена. Сериозните търговци предпочитат името им да не се свързва с фалшиви стоки.

Не трябва да забравяме, че освен хитрите акции, в интернет пространстовто наистина съществуват наистина реални разпродажби с таймери, които предоставят време на акцията с продължение няколко дни, като отброяването не се манипулира, за да може клиентът да направи спокойно своя избор.

Намаления до 90%

Постоянно изскачащите банери с реклами за намаления до 90% – не всеки може да устои на предложението. Влизайки в сайта, виждате зачертана с червено стара цена, а до нея се мъдри три или четири пъти по-ниската цена на продукта. Доста често подобни разпродажби изскачат на екраните ни преди любимите ни празници като Коледа, Свети Валентин, 8-ми март. В случаи като този не трябва да бързате. Ако сравните цените с обявените в други сайтове, ще отворите очите си, но не забравяйте, че не трябва да сравнявате предишната цена или колко е голямо намалението, а крайната стойност, за която ви се предлага да направите покупката. Има вероятност да намерите същото нещо без намаление, при това далеч по-изгодно.

Такава уловка се прави, възползвайки се от желанието ви да спестите. Хората трудно устояват в бързината да не би да изпуснат даден продукт, без да се замислят за маркетинговите хитрости. В китайските интернет магазини например, в навечерието на празниците цените се надуват, за да може след това да бъде направено намаление, при което артикулите се разпродават на обичайната им цена. Познато, нали?

А тайната за фантастичните намаления е съвсем проста. Все пак 90% звучи много по-впечатляващо, отколко някакви си 5%. Но не трябва и да отричаме, че съществуват и честни намаления с внушителни числа – обикновено такива акции се наемат да извършват големите магазини, желаещи да се избавят от новогодишните колекции дрехи, обувки и остаряла техника.

Манипулациите с намаленията са присъщи не само за малки интернет магазини със странни адреси. Преди да купите нещо, подмамени от намалението, влезте в още няколко подобни сайта и сравнете цените на доставката. Ако ви се предлага грандиозно намаление на стока в AliExpress, най-напред вижте какви са разновидностите на цените в търсачката. Ще получите различни варианти, като трябва да се интересувате от крайната. Като цяло тя ще бъде еднаква, а стартовата, на която е направено намалението е показател за алчността на продавача. Не забравяйте, че крайната цена на покупката може да влияе съществено на стойността на доставката, особено, ако покупката трябва да прекоси половината свят.

Същият продукт, но два пъти по-евтин

Тъкмо сте открили търсения от вас артикул и виждате, че друг търговец продава същото нещо на двойно по-ниска цена. На въпроса към търговеца на какво се дължи щедростта му, той отговаря, че всичко е честно, просто има нужда да повиши рейтинга на магазина си. От ваша страна се иска само да купите нещото и да оставите 5-звезден коментар.

Разбира се хората да устроени да вярват, но бизнесът си е бизнес. Внимателно проучете отзивите за набелязания продукт този интернет магазин, но и вижте какви са коментарите под същата вещ, продавана срещу обичайната цена. Възможно е продавачът да спестява нещо при пазаренето и да се окаже, че продуктът е с по-малко функции или дори с по-лошо качество.

Полезен подарък от магазина при извършена покупка

Решили сте да закупите на достъпна цена китайски смартфон. Някои малки търговци могат да ви предложат като подарък калъф, защитно стъкло или слушалки. Прекрасно би било, ако някоя известна компания ви обещае подобна изненада.

Но преди да изпаднете в екстаз от обещания подарък, потърсете какво включва целия набор, спадащ към устройстовото, което ще купувате. Може би „подаръкът“ е част от комплекта? Сериозните търговци не изваждат аксесоари от кутията със смартфон, за да ги пробутват като подарък на излъгания клиент. Да, наистина предложенията им изглеждат далеч по-разочароващи, но честни.

Както всичко останало, главната задача е да се привлече вниманието на купувача, предразполагайки го с оръжието обилна доза щедрост. Стремежът към изгода е най-добрият инструмент за въздействие върху потребителя и това се отнася за всяка продукция на пазара. Но подобни предложения е по-добре да бъдат игнорирани, тъй като този бизнес е несериозен и на гаранция и честно обслужване на може да се разчита.

Оригинална техника, която е по-евтина от препоръчителната цена

Може да ви предложат смартфон на известна марка, чиито модел все още не се е появил в страната, при това на безумно изгодна цена. Вече потривате ръце, а и търговецът ви уверява, че всичко е честно и телефонът не е менте, още повече, че обещава гаранция и възможност за сервиз. И какъв е проблемът в случая?

Уловката е стара, колкото света – това е магазин-еднодневка, който продавайки десетки артикули на феноменална цена, печели прекрасни отзиви, след което получил авансово плащане от стотици или дори хиляди клиенти, изчезва без следа с нечестно натрупаните пари. Подобни измами са наблюдавани в Украйна, където печеливш се оказал само първият клиент, а всички останали покупатели останали излъгани, без да получат обещаните евтини покупки, заплатени предварително.