frida.bg

8 особености на бита и грижата за здравето в Япония

Много е изписано за тайните на дълголетието на японците. Япония се отличава от много други страни не само с продължителността на живота, душевността на хората, традициите им, но най-вече с японския бит. Хората на в Страната на Изгряващото слънце винаги са се стараели да опростят живота и затова са измислили някои трикове, които значително облекчават къщната работа и грижата за себе си.

Японската кухня – тя е изключително разнообразна и самобитна. Тайната се крие в традицията да се консумират сезонни растения. През пролетта, когато е времето на сакура – цъфтящните вишневи клонки – от красивите им розови цветчета се приготвят различни десерти, а също така се добавят и в чая. По време на есенния сезон в кухнята японците употребяват корените на лотос и кленови листа, приготвените по разнообразни начини. Широко разпространение намира алоето – то се яде в суров вид с мед или се добавя към други блюда.

За да се пречисти чешмяната вода, в нея се добавя хлор, който както е известен не е полезен за здравето. Затова японците са измислили как да намалят вредните качества на течащата от крана вода. За целта са разработени специални таблетки от смес от сода и лимонена киселина, които се добавят във водата или се слагат направо в кухненския кран (има специално пригодени за това места).

В Япония се отделя особено внимание на детските играчки и материали, от които те са произведени

Вредните пластмасови конструктори отдавна са заменени от дървени, а разноцветните тебешири – от специални соеви „камъчета“. С тях може да се рисува по асфалта, като се смята, че те не вредят по никакъв начин на малките художници.

За да се проветрят и освежат възглавниците, матраците и одеялата, японските домакини ги излагат на въздух и слънце на балкона в продължение на цял ден. Благодарение на тази проста процедура се предотвратява възникването на плесен, а и можем да се избавим от неприятната миризма.

Японците се отнасят в голямо внимание към проблемите на екологията, за което са измисли най-различни начини за утилизация на отпадъци. В понеделник и четвъртък те изхвърлят всичко, което подлежи на изгаряне; във вторник– алуминий, стъкло; в сряда – стари лампи, тенджери и батерии; а петък – пластмаса. Всеки град действа по свой строго определен порядък, но такъв задължително присъства.

И не на последно място. Японските жени се славят със своята младост и красота

Понякога дори не може да се отгатне тяхната възраст. Всичко това е благодарение на правилната грижа за кожата и употребата на специални подхранващи добавки. Например в Япония може да се намерят дражета с добавен колаген или желирани бонбоби с хиалуронова киселина – едно от най-популярните оръжия в борбата за съхранение на младостта.

Много важно е поддържането на нормалната телесна температура. Ако е необходимо тя да се понижи безопасно, без да се прибягва до употребата на медикаменти, на челото се залепват охлаждащи лепенки, които се продават във всяка аптека. И обратно – в случай, че бързо трябва да се затоплите, можете да закупите нагряващи лепенки. Обикновено те се пъхат в чорапите или от вътрешната страна на дрехите.

Вероятно знаете, че японците са прочути със своя работохолизъм. Тъй като прекарват по-голямата част от ежедневието на работното си място, повечето от тях се прибират късно вечер, като понякога не им остава време за лична хигиена. За такива хора са измислени специално бельо и салфетки за еднократна употреба, с помощта на които човек може бързо да се приведе в порядък. И това не е всичко – може и да се шокирате, но някои от младите момичета и момчета в Япония не се свенят да използват специални памперси. Защо да губят излишно време за отскачане до тоалетната и да прекъсват дългите часове на работното място?