frida.bg

Създателката на „Приятели“ съжалява за липсата на цветнокожи в сериала

Създателката на хитовия ситком „Приятели“ Марта Кауфман призна, че ако можеше да върне времето назад, би поставила повече цветнокожи актьори на водещи роли в шоуто.

„Приятели“ е най-успешният ситком на всички времена, но и шестте актьори, изпълняващи главните роли в него, са бели. Това е и причината, поради която „Приятели“ често е критикуван за липсата на расово разнообразие – тема, която в Холивуд се засяга все по-често в последните години.

Говорейки пред BBC, Марта Кауфман призна, че сега би постъпила различно, що се отнася до тази тема.

„Иска ми се тогава да знаех това, което зная в момента. Щях да взема съвсем различни решения“, сподели Кауфман.

Тя добави: „Имам предвид, че винаги сме окуражавали расовото разнообразие в нашата компания, но тогава не направих достатъчно по въпроса“.

През месец май актрисата Лиса Кудроу, играеща ролята на Фийби, също сподели мнението си по въпроса. Тогава тя заяви пред „Таймс“: „Със сигурност ако сериалът бе направен сега, нямаше всички актьори да са бели.“

приятели
Липсата на расово разнообразие в „Приятели“ – проблем или не?

Същото мнение споделя и Дейвид Шуимър, играещ ролята на Рос. Давайки интервю пред „Гардиън“, той също показа, че осъзнава проблема в случая. Тогава Шуимър заяви: „Може би някой трябва да направи версия на „Приятели“ с изцяло чернокожи или азиатски актьори.“

Шуимър посочи, че още тогава е осъзнавал проблема и е настоявал Рос да има гаджета от различна раса. И това действително се случва – в „Приятели“ Рос има както гадже чернокожа, така и гадже азиатка.

„С години се опитвах да направя така, че Рос да се среща с цветнокожи момичета. Едно от първите гаджета, които той има в сериала, е от азиатски произход. След това той се срещаше и с чернокожа. Съвсем съзнателно исках това да се случва“.

„Приятели“ се излъчваше в периода между 1994 и 2004 година. Сериалът е създаден от Дейвид Крейн и Марта Кауфман, а десетте му сезона остават вечна класика в света на ситкомите.