frida.bg
мъжа

10 явни сигнала, че е време да напуснете „мъжа на живота ви“

Съществуват много причини, поради които връзките прекъсват. Променили сме се. Имаме различни търсения. Време е да започнем нов етап от живота си. Фактът, че все още обичаме човека, с когото сме сам по себе си не е основание да останем с него ако всички знаци наоколо казват, че е време да си тръгнем. Свикнали сме да вярваме, че един прекрасен ден ще намерим мъжа на живота си и ще останем с него завинаги. Безметежно щастливи. Животът ни показва обратното.

Може да имаме няколко „мъже на живота ни“, които идват в определен етап от него и го обогатяват. Учат ни. Разказват ни истории, от които се смеем и тъгуваме. И трябва да се научим да се пускаме един друг с любов и благодарност. Това никак не е лесно за постигане. Повечето от нас не могат да разпознаят идването на този момент. Смятаме, че след като все още обичаме има надежда. Някаква надежда. И оставаме. Търпим. Опитваме. Отново и отново.

Как да разберем, че е време да пуснем „мъжа на живота ни“, за да преминем към нов етап? Предлагаме ви 10 тихи, но явни сигнала, които ясно ни посочват какво трябва да направим. Ето кои са те!

Спирате да правите секс

Един от първите знаци за изчерпване на връзката е, че спираме да правим секс. Когато има емоционален заряд отдолу нещата не са толкова крайни, все още имаме желание един към друг, просто трябва да решим проблемите, които й препречват пътя. Когато обаче нямаме енергия и желание да докосваме другия и да правим любов с него това е явен сигнал за изчерпване на връзката ни с него.

Говорите само за битови теми

Ако комуникацията между вас е основно върху битови теми – деца, дом, сметки и т.н., вероятно отдавна сте се отказали да постигнете взаимност, разбиране и съгласие един с друг.

Имате мисли за раздяла

Ако сте започнали да се колебаете дали е време да напуснете тези отношения може би заслужава да помислите защо тези мисли се появяват у вас. Какво ви липсва? Защо сте неудовлетворени? Може ли това да се поправи?

Чувствате се изчерпани

Ако отново и отново сте се блъскали в стените си и един в друг вероятно се чувствате изчерпани – емоционално, ментално, физически… Усещането за безсилие и че каквото и да направим няма да има ефект е един от сигналите, че е време да си тръгнем от отношенията.

Чувствате облекчение, когато не сте заедно

Очевиден факт, че връзката ни е изчерпана е, когато чувстваме вълна на облекчение, когато другия напусне стаята. Сякаш в негово присъствие стомахът ни е стегнат на топка и не можем да се отпуснем.

Нямате енергия да водите словесни битки

Когато се борите един с друг, карате се, опитвате се да постигнете разбиране и промяна все още има надежда. Нещо може да се промени, защото го искаме и се влагаме в отношенията дори и по негативен начин. Когато нямаме желание да се борим това е знак, че е време да напуснем сцената на основното действие.

Не можете да бъдете себе си с другия

Ако не можете да бъдете себе си и да се изразявате свободно това е знак, че вашата жизнена сила и идентичност са изключително потиснати. Никой не може да живее добре в подобна ситуация. Може би е добре да помислим защо сме се отказали от себе си и дали можем да се покажем и да бъдем приети от другия. Ако това ви се струва невъзможно може би е време да подготвите душевните си куфари за ново начало.

Спирате да търсите подкрепа от него

Основна част от интимните отношения е да си даваме подкрепа, нежност, грижа. Когато партньорът ни многократно се е провалял в това да ни осигури тези важни за интимността неща вероятно ще спрем да ги търсим от него и ще се обърнем към други хора – приятелска среда и роднини.

Започвате да се срещате с други хора

Всеки от нас има нужда от комуникация, внимание и споделеност с хора от противоположния пол. Имаме нужда от полюсна енергия и обмен. Когато започнем да се срещаме с други мъже, дори просто като приятели, вероятно това цели да запълни липсата ни от взаимност с любимия.

Изневерявате

Последния етап, който заключва цикъла е появата на изневяра. Тя не винаги е непременно лошо нещо. По-скоро показва, че твърде дълго сме избягвали да видим, че връзката ни е приключила, изневярата идва като сигнал, който няма как да се правим, че не съществува. Често изневярата е криза в двойката, след която идва голяма промяна, пренастройване един към друг и нов етап в партньорството. В други случаи обаче тя сигнализира, че е време да продължим напред един без друг.