frida.bg
любовта

3 умения, които ще ни помогнат да намерим щастието в любовта

Нашите взаимоотношения са основата, върху която стъпваме като човешки същества. От първите ни взаимоотношения с родителите ни до първите ни приятелски връзки. От първото ни влюбване до последното ни потапяне в любовта. Нашите взаимоотношения пишат историята ни, а не, както напоследък е модерно, нашите постижения.

Нашата история – дали щастлива или не – се пише от историята на нашите взаимоотношения. Но кой ни учи как да пишем красиво в тях? Никой. Следваме моделите, които сме запомнили от нашето семейство. Как да реагираме? Как да се отнасяме към другия? Как да обичаме? Истината е, че те не винаги са най-добрите ни учители.

Все повече започва да се говори за важността на здравословните взаимоотношения. Такива, в който успяваш да създадеш добри граници, отношения, доверие, интимност и приемане, но в същото време успяваш да запазиш себе си и своята индивидуалност.

И да си признаем, всички ние сме самоуки по темата. Не случайно връзките ни приличат по-скоро на интензивна игра тип проба-грешка, отколкото на осъзнат и умерен процес. Уменията за изграждането и поддържането на взаимоотношенията трябва да придобием сами, защото ИСКАМЕ да направим нещо различно.

Представяме ви 3 съвета за изграждане на здравословни и щастливи взаимоотношения, за които се вдъхновихме от Джоан Давила, психолог и изследовател на взаимоотношенията. Кои са те и как ще ни помогнат да бъдем по-щастливи в любовта?

Проницателност

От какво се нуждаете вие и от какво се нуждае вашия партньор? Дали сте достатъчно проницателни да видите „отвъд“ повърхността на диалога ви? Дали можете да видите страха, който се крие под гневната реакция? Дали сте способни да видите желанието под страха?

Когато развиваме своите умения за изграждане на щастливи отношения ние започваме да ставаме все по-проницателни към себе си и към другия, а това ни помага да си даваме по-добри обратни връзки и да израстваме заедно.

Взаимност

Всеки от нас /в двойката!/ има нужди и тези нужди имат значение. Далеч сме от разбирането, че трябва да имаме зависимо поведение. Другият човек не е длъжен да се грижи за нас, защото не ни е родител, а ние отдавна не сме деца.

Но взаимността означава осъзнаване на това, че ние влизаме в двойка, защото ние по-добре да сме заедно, а не отделени. Да изградим взаимност в отношенията си означава да ни е грижа за другия и да му помогнем да се чувства по-комфортно в този свят. Да му покажем с присъствието и поведението си, че не е сам.

Емоционална регулация

Да умеем да регулираме емоциите си означава да осъзнаваме емоцията си, да знаем как да я успокоим и да можем да държим ситуацията в перспектива. Разпознаването на емоциите влиза в така наречената компетентност – емоционална интелигентност. Да умеем да успокоим себе си означава да умеем стратегии за самоуспокояване, например да излезем да подишаме чист въздух.

Всеки от нас трябва да намери онова нещо, което му помага да намали емоционалния си интензитет. Най-важното сред тези умения, свързани с емоционалната регулация, е да държим нещата в перспектива. Например, да осъзнаем, че това, което се случва е нормален етап от израждането на отношенията, че сме били тук и преди и този път можем да реагираме различно – с повече разбиране, състрадание и емпатия към себе си и другия.