frida.bg

Люлеенето помага за по-качествен сън

Всички знаем, че бебетата заспиват най-бързо и лесно, когато ги люлееш и поклащаш. Тогава защо този метод да не работи при възрастни? Именно този въпрос са си задали изследователите от Университета в Женева – и са решили да му отговоря, съобщава BBC.

За целта на експеримента учените са създали специално легло, което леко се поклаща и разтърсва през цялата нощ. След това са го тествали на 18 млади хора, но навършили пълнолетие, и са открили, че те са спели по-дълбоко и по-качествено и са се будили по-малко пъти през нощта.

Учените разбрали, че разклащането е довело до по-дълъг период на бавни мозъчни вълни, което е подпомогнало за по-дълбок сън и подобрило паметта им. Доброволците прекарали три нощи в специална лаборатория за изследване на съня в Женева: една, за да привикнат да спят там, един на люлеещото се легло, а третата на удобно, но обикновено легло. През цялото време електроди записват мозъчните им вълни и откриват, че периодът на дълбок сън е удължен от люлеенето.

Да спиш като бебе

Важно е да се уточни, че люлеенето е било специално направено толкова бавно и внимателно, че да не причини гадене. Всъщност спането докато се люлеем е измислено отдавна и винаги е било свързано с релакс и спокойствие – говорим именно за спането в хамак. Специалното легло обаче е било още по-ефективно и удобно, дори от хамака.

Изследователите успели категорично да докажат, че люлеенето имало много добри ефекти за съня в краткосрочен план. Те обаче не знаят как би се отразил този метод в дългосрочна перспектива. Любопитно е и, че изследователите също така открили, че  хората са имали по-добра работа на паметта, ако през нощта са спали в люлеещо се легло.

Изследователите обаче единодушни, че за навлизането на пазара на люлеещи се легла са необходими повече изследвания, за да се определи как резултатите могат да помогнат на хората с нарушения на съня. Сегашните резултати обаче са много обнадеждаващи.