frida.bg

Невероятните жени-воини, за които никога не сте чували

Ако не сте чували за тези жени-воини, за които ще ви разкажем днес, то не се обвинявайте твърде жестоко. Както се казва, историята е написана от победители и през повечето време мъжете са имали лукса да избират какво ще попадне в историята и какво ще бъде изхвърлено от нея. Тези жени-воини, за които ще ви разкажем днес, са се сражавали яростно и смело и това са само няколко, които се открояват от останалите, които, за съжаление, няма да имаме възможност да ви представим.

Ирена Сендлерова

Ирена Сендлерова е полска медицинска сестра, хуманитарна и социална деятелка, член на Полската социалистическа партия (ПСП) и Съвета за помощ на евреите („Жегота“). Праведник на света, Дама на Ордена на Белия Орел и Ордена на усмивката.

Втората световна война остава най-кървавият военен конфликт в историята на Земята и се надяваме това никога да не се промени. Ирена Сендлерова е жена, която работела активно срещу нацистите. През най-лошите години на Холокоста тя успява да спаси близо 2500 деца от еврейски общности в град Варшава, Полша. Сендлерова дори е хваната през 1943 г., когато тя успява да изтърпи множество мъченията на Гестапо, без да предаде никаква информация на немците. Те планирали да я екзекутират, но тя успява да избяга.

Списъкът на еврейските деца, на които „Жегота“ помага, изготвен от Ирена Сендлерова е запазен на 75%. През 1945 г. е изровен и след като е преписан бива предаден на Адолф Берман. Това позволява на Централния комитет на полските евреи да свърже децата с оцелелите от Холокоста родители и техни роднини. Много от тях заминават по-късно за Палестина и Израел.

Ирена Сендлерова никога не посочва конкретната цифра на децата, които спасява. Твърди, че са били малко и че по време на войната е можело да бъдат спасени повече евреи.

През 2007 и 2008 г. е номинирана за Нобелова награда за мир. Ирена Сендлерова почина през 2008 г.

През май месец 2013 г. дъщерята на Ирена Сендлерова – Янина Згжембска – предава част от отличията и медалите на майка си на Музея на историята на полските евреи във Варшава. По-рано, през 2009 г., в музея попадат също така медали, книги и писма, които Ирена Сендлерова получава от младежи от цял свят.

Ниевес Фернандес

Друга героиня от Втората световна война е Ниевес Фернандес. Тя е филипинка, която оглавява партизански отряд, предвождайки малка група мъже, когато японската армия пристига на нейния остров – Лейте. Въоръжени само с домашно направени оръжия и почти без никаква огнева мощ, отрядът, предвождан от Фернандес, успешно защитава острова си, убивайки повече от 200 членове на японските военни сили. Японските власти дори обявили висока награда за галвата ѝ, но Ниевес Фернандес  така и не била хваната от японците.

Нанси Уейк

Заради дейността си Нанси Уейк бързо е включена в списъците с най-търсени от Гестапо врагове на Германия. По време на Втората световна война Уейк работи като британски (предимно под прикритие) агент. След началото на войната тя се присъединява към френската съпротива и започва спасителните си операции. Между 1940 и 1943 г. тя помага на съюзническите войници, като им предлага безопасен маршрут от Франция до Испания. Други факти за нея са малко известни, благодарение на добрата ѝ работа в шпионажа, но фактът, че е бил активно издирвана от Гестапо доказва, че е свършила много работа, която попаднала под радара на немското разузнаване.

Артемизия I

Две хиляди години преди Втората световна война, Артемизия от Кария вероятно бил първата жена, която някога е ръководела военноморски сили във война. Тя се бие за може би най-известния персийски император в историята – Ксеркс. Тя била неговият водещ стратег и адмирал около 480 г. пр.н.е. Най-известните битки, в които е участвала, са битката при Артемизий и битката при Саламин.

Ксеркс, наблюдавайки битката от отдалечените хълмове, е горд с храбростта на Артемизия. Съгласно Херодот, Ксеркс казал: „Моите мъже се превърнаха в жени, а жените станаха мъже!

След разгрома при Саламин, Артемизия убеждава Ксеркс да се върне в Мала Азия – въпреки съветите на неговия военачалник Мардоний, който счита че Ксеркс трябва да остане. Артемизия получава задачата да се грижи в Ефес за синовете на Ксеркс I. В замяна тя получава изгодни условия от съюза с персите.

Легенда, описана от Византийския Патриарх Фотий, гласи: Артемизия страстно се влюбва в мъж на име Дарданий, и когато той я отблъсва, Артемизия, посъветвайки се с оракула, се хвърля от скала в Егейско море. Херодот е по-благосклонен към Артемизия, макар тя да се сражава на страната на персите, възможно заради това че тя, както и Херодот, е родом от Халикарнас.

Луиз Мари Жана Анриет дьо Бетинис

Друг агент под прикритие на жена, който работил срещу германците, но в случая през Първата световна война, е Луиз Мари Жана Анриет дьо Бетинис. През годините на активната си служба тя използва друго име – Алис Дюбуа, само за да обърка още повече контра-шпионажа. До 1915 г., когато е арестувана, тя създава голяма мрежа от шпиони, които работят заедно. Организацията е известна като Мрежата на Алиса. За съжаление на нейните съмишленици Кралицата на шпионите била арестувана през същата година и тя била осъдена на доживотен затвор, след като отказва да предаде каквато и да е била информация на немското разузнаване. дьо Бетинис почива три години по-късно.

Хутулун

Тази изключителна принцеса била пра-пра-правнучка на най-големия монголски император – Чингис хан. Тя била изключително умела в стрелба с лък и била изключително известна с перфектните си военни действия и умения. Въпреки че принцеса Хутулун имала четиринадесет братя, тя винаги била тази, която водела нападението.

Едно нещо, с което тя се прочула, е, че няма да се омъжи за мъж, който не може да я победи в борба, както и, че ще вземе и конете на предизвикалите я, но загубили двубоите. Легендата гласи, че Хутулун никога не се омъжила и е имала стадо от над 10 000 коня.

Людмила Павличенко

Ако имате прякор „Лейди Смърт“, то вероятно има защо. Точно такъв е случаят на Людмила Павличенко – вероятно най-смъртоносната снайперистка в историята. Тя също се бие по време на Втората световна война и доказва, че всички мъже на бойното поле грешат, когато се подиграват с нея, че жена няма работа на фронтовата линия и в бойната зона.

През първите си 75 дни като активен снайперист в армията „Лейди Смърт“ убива 187 нацисти. До края на „кариерата“ си тя има потвърдени 309 потвърдени убийства, а 36 от тях също са снайперисти.