frida.bg

Диетата ви може да предизвика или излекува депресия

Вие знаете ефекта от балансираната и здравословна диета – тя ви кара да се чувствате по-добре и да бъде по-здрави. Но ползите от балансирана диета надхвърлят предимствата на физическото тяло. Някои диети, като например на средиземноморската, всъщност могат да спомогнат за подобряване на умственото ви здраве, като се борят срещу развитието на депресия, твърди изследване на University College Лондон, съобщава runnersworld.

В мета-анализа изследователите са изследвали 41 проучвания, свързани с диети и техните ефекти върху депресията. Те установили, че придържането към здравословна диета – особено към средиземноморска, която се фокусира върху храни като плодове, зеленчуци и риба, като същевременно ограничава нездравословните мазнини и преработените меса – е свързана с по-нисък риск от депресия. Всъщност, при разглеждането на различни проучвания, които разглеждат специално средиземноморската диета, те стигат до извода, че тези, които я следват имат 33% по-малка вероятност да развият депресия, отколкото тези, които се придържат най-малко към нея.

Средиземноморската диета е свързана с по-малка вероятност от депресивни симптоми, които могат да включват депресивно настроение, чувство за безполезност, значителна промяна в теглото, умора и мисли за смърт. Храни извън тази диета, като тези с високо съдържание на наситени мазнини и захар, може да повлияе на психическото здраве, причинявайки увреждане на мозъка. Те могат да причинят неща като оксидативен стрес, инсулинова резистентност, промени в кръвния поток и възпаление.

Докато средиземноморската диета показва най-голям защитен ефект, изследователите откриват, че и други противовъзпалителни диети могат да имат подобни ползи при намаляване на депресивните симптоми. Например следването на диета, която е противовъзпалителна и има високо съдържание на антиоксиданти – плодове, зеленчуци, ядки, риба и вино (умерено) – може да предпази мозъка от оксидативен стрес и възпаление.

Разбира се, диетата трудно може да излекува или причини депресия сама по себе си. Храната обаче има много по-голямо значение за психическото ни здраве, отколкото повече хора мислят. Всичко в нашето тяло, включително съзнанието и емоциите ни, е подчинено на биохимията ни. А именно това, което приемаме, контролира процесите, случващи се в нас.