frida.bg

Борят ли наистина рака кръстоцветните зеленчуци?

Няма никакво съмнение, че кръстоцветните зеленчуци, които включват броколи, карфиол, брюкселско зеле, ряпа, рукола и други, са изключително полезни. Те са с високо съдържание на фибри, с ниско съдържание на калории и богати на хранителни вещества, включително витамини С, Е и К, фолиева киселина и минерали. Дали обаче те са ултимативен лек за рак, както се прокламира във все повече медии? От New York Times се опитват да отговорят на този въпрос.

Всички кръстоцветни зеленчуци съдържат глюкозинолати естествени вещества, които се разграждат по време на дъвченето и смилането в биологично активни съединения, наречени изотиоцианати и индоли. Лабораторни експерименти с плъхове и мишки показват, че тези съединения инхибират и унищожават раковите заболявания на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, черния дроб, белия дроб и стомаха. Те също защитават клетките от увреждане на ДНК чрез деактивиране на канцерогени и намаляване на възпаленията в човешката тяло. Тези съединения също така могат да помогнат да се предотврати образуването на кръвоносни съдове и миграцията на туморните клетки и процеси, които помагат при разпространението на рака.

За съжаление обаче – проучванията, проведени при хора, не са толкова категорични

Много изследвания не са открили връзка между засиления прием на кръстоцветни зеленчуци и намакяването на шанс от рак. Други проучвания обаче установяват, че мъжете, които са на диети с високо съдържание на кръстоцветни зеленчуци, са имали по-малък риск от рак на простатата и че жени, чиито диети са богати на тези зеленчуци, са имали по-малък риск от рак на гърдата.

Едно холандско проучване съобщава, че жените, които ядат много кръстоцветни зеленчуци, са имали намален риск от рак на дебелото черво. Друг анализ пък установява, че жените, които ядат повече от пет порции седмично кръстоцветни зеленчуци, са имали по-малък риск от рак на белите дробове, разказва New York Times.

Кръстоцветните зеленчуци съдържат и други защитни съединения, включително каротеноиди, растителни пигменти, които могат да контролират анормалния клетъчен растеж; витамин С, който действа като антиоксидант, предпазва клетките и подпомага имунната система. Всички те заедно могат да помогнат за поддържането на здрава ДНК и да се изключат генът, стимулиращ рака.

И така – учените все още не са сигурни категорично дали кръстоцветните зеленчуци намалят риска от рака. Те обаче са убедени в едно – тези зеленчуци със сигурност са изключително полезни и повишената им консумация няма да ви навреди.