frida.bg
сълзите

Сълзите, и защо е полезно да плачем, когато ни се плаче?

Сълзите са една от най-естествените човешки реакции. Те изразяват нашите емоции – тъга, страдание, гняв, разочарование, но също така – нашите радост и въодушевление.

При една част от хората, предимно при мъжете, сълзите са потиснати от вярванията, възпитанието, обществото. Те се приемат като израз на слабост и безсилие, а човекът, които ги изразява като твърде емоционален.

Потискането на емоциите ни води до редица негативни ефекти за здравето ни, а освобождаването им води до прилив на жизненост и връщане на усещането за вътрешен център.

Сълзите са човешкият начин да се справим с емоциите си като ги освободим. Какви са ползите от сълзите и защо е полезно да плачем, когато ни се плаче?

Сълзите…

Sleeping Memories

… ни успокояват

Плачът активира парасимпатиковата нервна система, а това на свой ред води до успокояване на емоциите, регулация на емоциите и редуциране на стреса.

… облекчават болката

Освен това, сълзите водят до освобождаване на хормоните окситоцин и ендорфини. Тези хормони са натуралният начин за обезболяване на тялото – както от физическа, така и от емоционална болка.

… намаляват стреса

Сълзите ни помагат да се освободим от стресовите хормони, натрупани в тялото. Не случайно да си поплачем, когато ни е тъжно, води до облекчение.

The devil hears you when you cry.

… подобряват зрението

Сълзите съдържат в състава си ензимът лизозин, който прочиства очите от бактерии и се грижи за тяхното здраве. Лизозимът има силни антибактериални функции и предпазва очите ни от възпаления и инфекции.

… заздравяват връзките ни

Макар все още голяма част от нас да смятат сълзите за нещо, което по-скоро трябва да се скрие, отколкото да се покаже открито, трябва да знаем нещо много важно. Сълзите са проява на чиста емоция, която притежава способността да ни свързва с другите и да заздравява връзките ни.

Няма нищо по-искрено от това да покажеш емоциите си, уязвимостта си, човечността си от това да се разплачеш, когато ти се плаче. Не спирайте сълзите си и знайте, че приятелите ви ще оценят това като проява на доверие, а не на слабост!