frida.bg

Разхвърляна стая! Как да помогнем на детето си да създава ред

Поддържането на чиста и подредена стая може да бъде предизвикателство за децата с дефицит на вниманието, а често и не само за тях. Ето защо тези няколко инструкции за поддържане на ред в стаята са добра идея. Децата с проблеми в обучението и вниманието може да се нуждаят от допълнителна помощ как да се справят с проблема разхвърляна стая. Повечето деца също. Вижте как!

Една от най-често срещаните домакински задачи за децата е да поддържат стаята си чиста. Тя също може да бъде и една от най-трудните. Когато детето има дефицит на вниманието, тези домакински задачи могат да го накарат да стане по-организирано, да даде приоритет на задачата и да се съсредоточи върху нея. Ето няколко съвета, които могат да помогнат на детето да поддържа стаята си чиста.

Определете какво означава " разхвърляна стая "

Определете какво означава ” разхвърляна стая “

Като казвате просто: “Стаята ти е бъркотия!”, това не казва на детето какво трябва да направи, за да престане да бъде бъркотия. Децата с обучителни проблеми и дефицит на вниманието се справят най-добре, когато им се дават конкретни и специфични инструкции. Когато стаята е чиста, разходете се през нея с детето и посочете какво я прави чиста. Например:  “Няма играчки на пода, защото те са прибрани. Леглото е оправено. Дрехите са в гардероба, а не на пода.”

Заемете позицията “нулева толерантност”

Понякога стаята на детето ви е малко разхвърляна и може да замълчите. Но е добре да знаете какво да не толерирате, щом опознаете навиците на детето си. Ако най-трудно се справя с легото на пода, дайте му да разбере, че легото трябва да се прибере веднага щом свърши да играе с него.

Заемете позицията "нулева толерантност"

Използвайте визуални напомняния

Вашето дете може да не е в състояние да си спомни как би трябвало да изглежда лавицата му, когато е чиста. Можете да му помогнете, като направите снимка на лавицата, когато е подредена. Можете също така да включвате бележки, като например: “Книгите се редят по азбучен ред по фамилното име на автора”. Друг полезен съвет: да държи контролен списък за работа на вратата, така че да може да провери всяка задача, която завърши.

Помогнете на детето ви да се отърве от старите неща

Един от най-добрите начини да помогнете на детето да поддържа стаята си чиста е като се отървете от бъркотията. Веднъж годишно може да му помогнете да мине през гардероба си, за да се отърве от дрехите и обувките, които е израснало. Можете също така да се отървете от стари играчки, училищни пособия и други предмети, които вече не използва. Това може да направи почистването на стаята му по-малко необходимо.

Имате място за всичко

Вашето дете може да се бори с почистването на стаята си, ако не е ясно къде се очаква да отидат нещата. Уверете се, че има място за всичко, което използва то и че е лесно за него да върне нещата по местата им. Това се отнася за дрехи, играчки, книги, спортно оборудване, музикални инструменти, предмети за изкуство и всичко останало, което използва често. Покажете му къде отива всичко и как да го върне.

Обърнете специално внимание на учебния кът

Обърнете специално внимание на учебния кът

Красивото и чисто бюро е важно за децата с дефицит на вниманието. Уверете се, че учебният му кът е чист, дори и да не е в стаята му. Покажете на детето си как да поддържа домашната си работа в различни папки за всеки предмет.

Бъдете модел на подражание

Ако очаквате детето ви да поддържа стаята си чиста, най-добре е да поддържате собствената си спалня чиста. Ако карате детето да си оправя леглото, но вие не го направите, то ще приеме посланието на действието, а именно, че оправянето на леглото явно не е толкова важно. Стаята ви не трябва да изглежда перфектно, но трябва да отговаря на същите стандарти, които имате за вашето дете.

Похвалете усилията му

Децата е хубаво до получават положителна обратна връзка. Дори да не е почистило напълно стаята си, добре е да го похвалите, че е положило усилието. „Подът е толкова по-чист – благодаря, че прибра играчките си!”

 

 

Снимки: pixabay