frida.bg

Егоистичната причина да помагаме на другите

Да помагаме на околните коства енергия и ресурс, който можем да отделим на себе си. Ето защо много хора са егоисти и не го правят. Оказва се обаче, че дори най-големите егоисти имат причина да станат по алтруистично насочени. Защото ново изследване показва, че помагането на другите е полезно за здравето, съобщава ЕurekАlert.

Изследването е проведено от Университета в Питсбърг, САЩ. То е установила, че когато помагаме на другите – това активира части от мозъка, които са отговорни за родителските чувства. В същото време успокоява рецепторите, които отговарят за стреса. Най-висок ефект се наблюдава при целенасочена помощ на конкретен човек. Например – когато помогнем на приятел и видим ефекта, а не толкова, когато направим нещо общо, без да видим ефекта от него. Такъв пример е даването на пари за благотворителност, които не оказват невробиологичен ефект.

За да изследват това учените са направили експеримент с 45 души, доброволци. Те са имали възможност да получат парични средства за себе си, за техен приятел, изпаднал в нужда или за благотворителност. Трябвало да изберат само един вариант обаче. Оказва се, че от всички варианти – участниците се чувстват най-удовлетворени, когато помагат на приятел и знаят къде и за какво отива помощта им. Това ги кара да се чувстват добре и потиска активността на амигдалата, която се свързва с чувството за страх и стрес.

След това е проведен втори експеримент, ангажиращ 382 души. Те трябвало да предоставят информация за случай, в който са отказали подкрепа на някого. След това преминавали процедура на емоционална оценка и магнитно резонансно сканиране на мозъка. Тук също се оказало, че онези, които целенасочено подкрепят някого, имали по-ниска активност на амигдалата.

Ето ви поредната причина да бъдете по-добри хора. Многократно е доказвано, че когато помагаме на другите се чувстваме по-добре, по-функционални и щастливи. И всичко това без да броим много други бонуси, като това, че щом помагате, ще има и на вас кой да ви помогне в нужда. Защото, нали знаете – в тоз живот всичко се връща!