frida.bg

Ето защо никога не трябва да консумираме кокосово масло!

Кокосовото масло има страхотни функции върху кожата, за които сме писали многократно. Неговите страхотни ефекти върху нас са безспорни и всепризнати. Напоследък обаче все повече хора започват да използва кокосовото масло не само външно, но и вътрешно, пиейки го, а това е изключително вредно и опасно.

Д-р Карин Мишелс, професор от Харвард твърди, че приемането на кокосово масло е толкова вредно за здравето, колкото „чиста отрова“. Изявлението е направено от д-р Карин Мишелс, професор в Харвардското училище по обществено здраве и директор на Института за профилактика и туморна епидемиология във Фрайбургския университет по време на нейна лекция, озаглавена „Кокосово масло и други хранителни грешки”, разказва Independent.

В лекцията си за Университета във Фрайбург д-р Мишелс твърди, че кокосовото масло е “една от най-лошите храни, които можете да ядете”, поради вредното му въздействие върху тялото ни. Това противоречи на общото убеждение, че кокосовото масло е добро за нашето здраве и дори е „супер храна“, която може да се използва в кухнята като компонент във всяко хранене.

Миналата година Американската асоциация за сърдечни заболявания актуализира насоките си по отношение на наситените мастни киселини, открити в кокосовото масло, като съветва хората да заменят наситените мазнини в диетата си с ненаситени мазнини, ако искат да намалят риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване.

Според д-р Микел консумацията на кокосово масло е много по-вредно от свинска мас, тъй като кокосовото масло е съставено предимно от наситени мастни киселини. Затова и яденето му може да увеличи риска от развитие на коронарна болест на сърцето, поради повишаване на количеството лош холестерол в кръвта.

Освен кокосово масло други храни, които имат високо съдържание на наситени мазнини за маслото, сиренето, колбасите и т.н. Дали да се намали като цяло приемът на мазнини като част от здравословното хранене е източник на спорове от доста време. Според проучване, публикувано в The Lancet миналата година, се посочва, че от диета с ниско съдържание на мазнини може да се увеличи рискът от ранна смърт с една четвърт.