frida.bg

Боксерки срещу слипове. Или как бельото може да повлияе върху здравето на сперматозоидите

Вашият избор на бельото, скъпи мъже, може да засегне много повече от вашето ниво на комфорт. Според проучване, направено от изследователи от Харвард, бельото може да повлияе здравето на сперматозоидите.

Те открили, че мъжете, казали, че бельото, което носят е по-свободно, например боксерки, са имали по-високи концентрации на сперматозоиди и общ брой сперматозоиди, както и по-здрави сперматозоиди, отколкото тези, които са заявили, че носят слипове.

Научното обяснение е свързано с това, че повишената температура в областта на гениталиите не е полезна за сперматозоидите. Сперматозоидът е много уникална клетка в тялото и високата температура може да повлияе на подвижността й, нейното качество и на нейния потенциал за оплождане на яйцеклетката – се посочва в изследването.

Учените са изследвали проби от сперма от близо 700 мъже

Учените са изследвали проби от сперма от близо 700 мъже, които са търсили лечение за безплодие в център за лечение на стерилитет между 2000 и 2017 г.

Средната възраст на мъжете в групата е била 35 години. Групата е била общо с малко наднормено тегло. Мъжете, които са заявили, че носят по-свободно бельо, са имали около 25% по-високи концентрации на сперматозоиди и 17% по-висок общ брой сперматозоиди, отколкото тези, носещи слипове.

Но преди да изхвърлите любимите си слипове в кошчето, добре е да научите и че проучването е имало няколко ограничения, които също е трябвало да бъдат разгледани.

Както наднорменото тегло, така и възрастта може да засегнат концентрацията и здравето на сперматозоидите.

Средно групата, която е носела по-плътно прилепнало към слабините бельо, е била с около една година по-възрастна от другата.

Учените не правят грандиозни заключения, че например трябва да се забранят слиповете, защото са причината за безплодието при мъжете и всеки мъж трябва да носи само свободно бельо. Но това е проучване в правилната посока по отношение на причините за мъжкото безплодие.

Лекарите вече са посочили бельото като потенциален виновник за продължаващия спад в качеството на спермата при мъжете в западните страни.

Според авторите на изследването, нивото на сперматозоидите и тестостерона постоянно намалява в популациите през 20-и и 21-ви век.

Други фактори, които са известни, че засягат броя на сперматозоидите, са:

Други фактори, които са известни, че засягат броя на сперматозоидите, са:

 Начинът на живот, включително тютюнопушенето, алкохолът и определени медикаменти.

Сауните, горещите вани и дори електрическите одеяла, които всички повишават скроталната температура, също могат да бъдат вредни за броя на сперматозоидите.

“Не искам момчетата да се притесняват от това, но наистина има спад в параметрите на сперматозоидите, които сме виждали през последните две десетилетия – било то поради клетъчните телефони или по-малко здравословна диета или заседнал начин на живот – виждаме тенденция към влошаване на параметрите на сперматозоидите ” – това са думите на Сингър, водещият изследването.

Изследването би могло да има значение и за мъжете, които не се борят с безплодие

Изследователите изтъкват, че лошото качество на спермата е свързано и с по-високия риск от често срещани хронични заболявания, които подчертават важността на общественото здраве отвъд плодородието и възпроизводството. Така че не само мъжете, които се опитват да имат наследници, трябва да обърнат внимание на качеството на своята сперма.

Все още трябва да се свърши още работа, но посланието към повечето мъже е, че трябва да сте внимателни поне за избора си на бельо, особено ако имате проблеми с безплодието. И все пак, когато става дума за промяна на факторите на начина на живот, промяната на бельото вероятно не е най-важният.

 

Снимки: pixabay

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS