frida.bg

Защо семейните ваканции са котвата, която трябва да пускаме за здравето на своите деца

Науката е доказала, че празникът/почивката прави децата по-щастливи и по-умни. Така че опаковайте куфарите, ако още не сте го направили, и отидете на семейна ваканция, за да запознаете детето си с очарователния опит и да създадете силна връзка! Вижте в следващите редове защо семейните ваканции са много полезни за цялостното развитие на децата ни.

Като се замислим, най-хубавите ни детски спомени

Като се замислим, най-хубавите ни детски спомени често включват приключенията, които сме имали по време на ваканцията. Онзи момент, в който сме замръзвали при вида на величествената историческа сграда или на лазурното синьо небе или когато срещу нас са се били облещили спиращите дъха планински склонове – това са спомени от семейни почивки, които остават в нас завинаги и създават усещане за радост и съпричастност.

Така че, вместо да подарявате на детето си нова играчка или видео игра по време на празниците, заведете ги на семейна почивка!

 Проучванията показват, че ваканцията, прекарана извън дома със семейството, може да бъде от полза за цялостното развитие на децата. Те се връщат щастливи и обогатени, преживели един красив свят извън дома си, почувствали духа на различни култури и начини на живот.

Така че, вместо да подарявате на детето си нова играчка

Децата винаги са готови за нови приключения и семейните ваканции са най-добрият начин да подхранвате желанието им да научават нови неща

Доказано е, че в пъти повече практическият опит е по-добър начин за изучаване на нови неща, отколкото теоретичното познание. Детските психотерапевти казват, че семейната ваканция предоставя на детето богата учебна среда с нови преживявания със социално и сензорно взаимодействие. Ваканционното усещане и обстановка задействат мозъчните импулси, които са свързани с по-високия коефициент на интелигентност у децата. Изследването на едно ново място заедно с вас, помага на детето ви да стане по-умно.

Семейните ваканции помагат за мозъчното развитие на детето и на свой ред подобряват и неговата концентрация

Изследванията показват, че децата, които пътуват, получават по-високи оценки в училище, отколкото тези, които не го правят.

Семейните ваканции помагат

Семейството, което остава заедно

Родителите и децата са толкова заети в наши дни, че често се случва да минават дни, без да имат приличен разговор помежду си. Само когато едно семейство отива на почивка, получава повече време да общува.  Да ходите боси по тревата заедно, да изследвате нови места, да плувате в морето, да се смеете на шегите по време на обяда – това са нещата, които правят семействата щастливи, че са заедно по време на почивката. Този вид спокойно време, което родителите споделят с децата си и създават вечни връзки.

Според специалистите в областта на психологията, ваканционните преживявания активират тези системи в мозъка ни, като неврохимикалите, включително опиоиди, окситоцин и допамин

Разходка сред зеленината на гората може да намали кръвното налягане, холестерола и стреса. Така че една добра почивка може да източи целия ни стрес и да остави щастливо чувство след себе си. Проучванията също са доказали, че 20 минути сред природата, могат да подобрят концентрацията и вниманието на детето изключително пълноценно.

Според специалистите в областта на психологията

Така събуждате и вродения изследовател в детето и себе си

С новото място, което ще разгледате, семейната ваканция може да се превърне в забавно приключение за детето. Отиването на друго място увеличава любопитството на децата, но и на възрастните. Сред флората, фауната, културата, хората, взаимоотношенията, архитектурата, историята, има толкова много, което да изживеете, при това споделено. Това дава усещането на децата, че има свят, различен от техния, който е красив и вълнуващ. Почивката също така показва, че има хора и места, които са много различни от това, с което сме свикнали, но всички могат да живеят в хармония.

Щастието е навсякъде

Щастието е навсякъде

Според проведено проучване в Обединеното кралство, 49% от анкетираните са заявили, че най-щастливият им спомен е тяхната семейна ваканция. Изследването е показало, че една трета от хората все още ясно си спомнят ваканцията си. Четвърт от тези хора са казали, че си спомнят тези щастливи спомени, за да преодоляват трудните времена. Специалистите обясняват следното: като използваме тези спомени като котва, за да ни върнат доброто настроение, ние можем да разсъждаваме за проблемите си с ново чувство за перспектива.

 

 

Снимки: pixabay