frida.bg

Сексуално образование или как да кажем на децата си за пчеличките и щъркелите

Темата “ сексуално образование “ е широко дискутирана. В много общества по света думата „секс“ се счита за табу. Някои учители дори се притесняват да преподават главата за човешката репродукция. Следователно, идеята за сексуално образование често се отхвърля, без дори да се разбере каква е целта му.

Има различни мнения

Има различни мнения относно това дали сексуалното образование трябва да бъде преподавано на децата и ако да, тогава какво трябва да представлява сексуалното образование.

Като родители, първоначалната стъпка към образоване на децата ви относно секса е разбирането на значението на сексуалното образование и неговата необходимост. Подходящото сексуално образование е във възрастта преди тийнейджърските години и целта му е да помогне на децата да разберат по-добре своето тяло.

Когато разговаряте с децата си за секса,

Тъй като децата ще станат тийнейджъри, а след това възрастни, важно е да започнете да ги учите за промените, които ще се случат в телата им в бъдеще. Според наръчниците за сексуално образование, по темата за това „какво децата трябва да научат и кога“ се изтъква следното:

Когато разговаряте с децата си за секса, уверете се, че разговорът е подходящ за възрастта им.

Обяснете нещата по начин, който детето ви може да разбере, предвид възрастта си. Не е необходимо да изкарвате наяве всички подробности наведнъж.

Имайте предвид, че по-малките деца се интересуват от бременността и бебетата, а не от пола.

Много важна част от сексуалното образование

Много важна част от сексуалното образование е да научи децата да могат да разпознават неподходящото сексуално поведение и да осъзнават опасностите, които съществуват в интернет. Това са важни уроци, които нашите деца е по-добре да научат от нас или от часовете по сексуално образование, отколкото от „живота”.

Според специалистите-сексолози – Нашата отговорност, като възрастни, е да предоставим на децата си уменията и информацията, от които се нуждаят, за да разпознават и докладват злоупотребите. Ужасно е като си помислим колко много деца от началното училище може да са страдали в мълчание. Те са били объркани и несигурни за това дали трябва да кажат за неподходящо поведение, несигурни дори в това кое поведение е неподходящо.

 

Снимки: pixabay.com