frida.bg

Доказаха, че горещината забавя мозъка значително

Доказаха, че горещината забавя мозъкът значително

Случвало ли ви се е да ви е толкова топло, че имате чувства, че мозъкът ви липсва и умствените ви процеси да са доста по-бавни? Е, едва ли през последните месеци в България при това тотално липсващо лято. Но все пак? Защото учените категорично доказаха, че горещината забавя мозъка при това не малко.

Става въпрос за изследва на университета в Харвард, което цели да открие какви са ефектите от летните горещини върху работния процес. В проучването са взели участие 44 студента. Половината от тях живеят и учат в помещение, в което няма климатик, докато другата половина – в такова, където има. На всеки от тях е бил проведен специален тест за когнитивна оценка по телефона, докато са били в жилището си.

Горещо

Това, което изследователите са открили е, че студентите, които живеят в стая без климатик са имали с 13.4% по-лошо време за реакция, а крайните им резултати са с 13.2% по-лоши като цяло. Изследването е проведено в 12-дневен период през 2016 година по време на особено голяма 5-дневна гореща вълна, в която температурите са били доста над нормата.

Изследователите са открили и, че горещините продължават вътре в сградите дълго след като горещите вълни са приключили навън. Това се дължи на факта, че много сгради са така построени, че да пестят енергия и да задържат максимално ефикасно топлината през зимата. Заради това някои помещения, които са без климатик, могат да запазят жегата до 48 часа след като тя е приключила отвън.

Проучването цели да докаже, че наличието на климатик е изключително важно за учебния и работния процес като то може да се окаже решаващо за това дали ще отпаднете от училище или университета. Предишни проучвания са доказвали това, твърдейки, че макар да звучи незначително – ролята на климатика в горещи периоди е от изключително високо значение за нашата работна и учебна ефикасност, както и за концентрацията ни.