frida.bg

Според ново изследване добавките Omega-3 са напълно безполезни за здравето

След като тази седмица писахме за голямото изследване, което за пореден път доказва, че изкуствения прием на витамини е напълно неефикасен за нашето здраве (и дори го влошава), сега под прицел се оказва една от най-популярните добавки. Приемът на добавки Omega-3 или рибното масло се смята за една от най-полезните хранителни добавки, която помага на имунната система, хроничната умора, служи като антиоксидант, подобрява зрението, намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания и много други. Според най-новото проучване по темата обаче – всичко това е било мит, разказва Business Insider.

Проучването е направено от Университета на Източна Англия и според него омега-3 добавките предлагат малко предимство на тези, които ги приемат. Разбира се, не става въпрос за самото вещество Omega-3. То наистина е невероятно полезно и важно за здравето ни. Но не и прието изкуствено. Според лекарите единственият начин да си го набивам ефикасно е да консумираме повече храни, които го имат – най-вече риба.

Полезно, но само натурално

Новото изследване събира данните от 79 предишни проучвания, свързани с приема на добавки Omega-3, които обхващат над 112 хиляди души. Резултатите не показват значителна разлика в смъртността. За изследвания период за починали 8,8% от хората, приемащи омега-3, в сравнение с 9% от тези, които не приемат такава добавка. Също така няма значителна разлика в честотата на сърдечните пристъпи или удари. Толкова малка разлика 0.2% е в рамките на статистическата грешка и случайността.

Лий Хоувър, изследовател в медицинското училище в Ноуич, който ръководи проучването, казва, че резултатите показват, че има малко доказателства, че омега-3 хапчета са от полза за сърцето или намаляват риска от смърт поради каквато и да е причина. Неговият съвет е да не губим пари в консумацията на безсмислени хапчета, съдържащи Omega-3, а вместо това да консумираме повече риба и рибни продукти. Именно така тялото ни ще си набави ефикасно и полезно нужните вещества. Освен това в рибата се съдържат и много други полезни съставки като селен, желязо и витамин D.