frida.bg

10 неща, които можем да направим с едно зряло авокадо

Какво можем да направим с едно перфектно узряло авокадо? Е, първо да се поздравим, защото сме истински късметлии. Перфектно узрялото авокадо е рядкост и това е добре известно на всички „авокадо“-любители. То не е нито твърдо и горчиво, нито прекалено меко и презряло. Вътрешната му част е мека и кремообразна с нежен зелен цвят, който добавя очарование към здравословната ни салата или сандвич.

И докато за повечето от нас е ясно, че с едно добре узряло авокадо можем да си направим вкусния дип „гуакамоле“, то има още много начини, по които можемд а използваме авокадото, за да обогатим диетата си с здравословни мазнини.  Освен това любимият ни зелен плод съдържа фибри, фолиева и пантотенова киселина, както и витамините К, В6, C, Е и калий.

Как още можем да добавим авокадото в диетата си?
Гуакамоле

Поставете в блендер и направете на паста 1 зряло авокадо и 1 скилидка чесън. Добавете нарязано на ситно ½ домат и ¼ глава червен лук, както и пресен кориандър и ½ люта чушка. Овкусете със сол и черен пипер!

В смути

Авокадото ще направи вашето сутрешно смути още по-кремообразно и гъсто. Не на последно място – още по-полезно и засищащо. За добър резултат го миксирайте с ядково мляко и добавете протеинова пудра.

В сандвич

Това безспорно е класика! Трябва ви просто филийка пълнозърнест хляб. Препечете я и наредете върху нея тънки резени от авокадото. Поръсете с пресен магданоз, щипка черен пипер и сол. Залейте леко със зехтин и сок от лайм.

В соса за паста

Просто смачкайте с вилица мекото авокадо на пюре, добавете подправки и зехтин „екстра върджин“. Една лесна идея за сос за паста, която освен това е изненадващо вкусна.

Като предястие

Ако очаквате гости можете да приготвите изненадващо вкусно предястие като разполовите няколко броя авокадо и ги напълните с ситно нарязани чери домати, маслини и пресен лук. Можете да добавите сирене „фета“ и червен боб. Полейте обилно със зехтин и поръсете с любимите ви подправки.

На грил

Един от малко известните начини да приготвим авокадо е просто да го запечем на грил. Разрежете го на 4, отстранете кората, поръсете със сол и черен пипер и го запечете за няколко минути на грил. Резултатът ще ви учуди!

В салата

Направете си питателна салата като смесите 1 ч.ч. сварена киноа, сирене „тофу“ на кубчета, ½ ситно нарязано авокадо, ½ ситно нарязана червена чушка, една връзка магданоз, сол, зехтин и сока на един лимон. Салата е вкусна, хранителна и изключително здравословна.

В супа

Просто разбийте в мощен блендер 2 броя зряло авокадо, една консерва кокосово мляко, няколко стръка магданоз и 1 с.л. кокосово масло. Добавете сол и черен пипер на вкус. Това идеалната рецепта за студена лятна супа, която се приготвя за секунди!

В бъркани яйца

Яйца и авокадо – перфектна комбинация! Опитайте да направите своите бъркани яйца с авокадо, нарязано на кубчета. Авокадото ще внесе своя вкус и ще се изненадате от уникално добрата комбинация. Добавете зеленчуци и имате идеалният летен обяд за няколко минути.

В шоколадов пудинг

Една от най-лесните и здравословни рецепти за шоколадов пудинг е да разбиете в мощен блендер един зрял банан, 2 броя авокадо, 1 с.л. фъстъчено масло, 3 с.л. сурово какао и 5-6 фурми. Ще получите гъст шоколадов крем. Украсете с плодове и се насладете на невероятния резултат!