frida.bg

Течен шоколад без угризения: как да го приготвим?

Може ли шоколадът да бъде здравословна храна? Със сигурност, да, ако си го приготвим сами! Суровото какао, което стои в основата на здравословния шоколад, е пълно с витамини, минерали и антиоксиданти, които ще ни дадат енергия, тонус, добро настроение и не на последно място – здраве. Какво трябва да направим? Е, на първо място да не добавяме нездравословни съставки, а само такива, които ще направят шоколада още по-изкушаващ избор в нашия здравословен и активен начин на живот.

За щастие, здравословният шоколад ще ни помогне да повишим здравето, но и блаженството в ежедневието си. Суровите лешници са един от най-известните източници на витамин Е, фолиева киселина, лесно усвоими протеини и въглехидрати. В тях има богато съдържание и на витамините В1, В2, В6, В9, С, както и на минералите магнезий, калий, фосфор, калций. Освен това те съдържат липотропните вещества лецитин, метионин и холин, пантотенова киселина и ненаситени киселини.

Суровото какао, от друга страна, съдържа анандамин, познат още като молекулата на блаженството. Тя създава усещане за щастие и еуфория, а фениланинът на свой ред задейства освобождаването на ендорфини и серототонин, което на свой ред ни успокоява и ни дава усещане за щастие!

Не на последно място, този изкушаващо вкусен десерт ще ви осигури една добра доза магнезий, който ще подпомогне бързото възстановяване на мускулите ни след физическо натоварване, ще ни осигури прилив на енергия и ще направи съня ни спокоен и пълноценен!

Какво ни трябва?
  • 250 гр. сурови (обелени) лешници
  • ¼ ч.ч. сурово какао на прах
  • ¼ ч.ч. клнов сироп (мед)
  • 2 с.л. кокосово масло
  • 1 ½ ч.л. екстракт от ванилия
  • 1 щипка стевия
  • ¼ ч.л. сол
  • ½ ч.ч. растително мляко (по желание)
Как да го приготвим?

Първата стъпка към приготвянето на тази здравословна алтернатива на течен шоколад е да запечем лешниците за около 8 минути в загрята на 200 градуса фурна. Използвайте мощен блендер или кухненски робот, за да раздробите лешниците. Добавете останалите съставки и отново включете блендера, за да ги превърнете в хомогенна смес.  Насладете се на на тази 100% здравословна алтернатива на шоколада, от която буквално ще си оближете пръстите!