frida.bg

Колкото по-скъпа е сватбата ви, толкова по-голям е шансът да се разделите

Сватбите отново са на мода. И то по-мащабни от всякога. Ако в близкото минало грандиозните сватби бяха запазени само за малцина, то днес почти всяка сериозна двойка прави своя голяма сватба с десетки гости, месеци приготовления и разходи, стигащи до десетки хиляди. Дали това обаче е полезно за връзката? Според едно ново изследване – категорично не, съобщава Independent.

Тъй като сватбените списания и диамантните компании продължават да приемат идеята, че сватбите трябва да бъдат приказни и максимално скъпи, изследователите са стигнали до извода, че всъщност точно обратното е полезно за брачната трайност. За да се стигне до заключението, професорите по икономика Андрю Франсис-Тан и Уго Милано са изследвали 3000 женени двойки и са открили, че има някои характеристики, които увеличават вероятността за развод. Една от тях е именно това колко е струвала дадена сватба.

Според проучването сумата, която двойките харчат за годежен пръстен и сватбата е обратнопропорционална с продължителността на брака – както и значението, което се поставя върху външния вид. С годежни пръстени изследователите установиха, че колкото повече пари са изразходвани, толкова по-вероятно е да се разведе човек – особено след като цената на пръстена достигне повече от 2 000 долара. Всички цени са в долари, защото става въпрос за САЩ, но те биха могли да се приложат, със съответните финансови корекции, и за българското и европейското общество.

Конкретно, в извадката на мъжете, разходите между 2000 и 4000 за годежен пръстен са свързани с 1,3 пъти по-голяма опасност от развод в сравнение с мъжете, които са купили пръстен за между 500 и 2000 долара.

Същото се отнася и за цената на церемонията – сватбите, които струват по-малко от 1000 долара (съвсем скромните) водят до значително намаляване на вероятността за развод, докато сватбите, струващи повече от 20 000 долара увеличават възможността за раздяла в бъдеще с 1.6 пъти.

Макар проучването ясно да показва тези резултатите – не е установено защо се случва точно така. Можем само да спекулираме, че хората, които плащат повече пари за сватби са по-богати, а множество проучвания в миналото показват, че по-заможните двойки имат по-голям шанс за раздяла. Друга причина би могла да е това, че двойките, които наистина се обичат, едва ли имат нужда от скъпи пръстени и пищни тържества, за да доказват любовта пред себе си и близките си. Разбира се, всичко е до балансът и няма нищо лошо да се купи хубав пръстен или направи естетическа и приказна сватба, стига всичко това да не е самоцел за изтъкване и позьорство.