frida.bg

По-добре 8 кафета на ден, отколкото нула

Преди няколко месеца бяхме писали новина за поредното проучване за ползите на кафето върху здравето, което показваше, че е по-добре да пием кафе, отколкото да не пием въобще. Наскоро излезе ново изследване, което е дори още по-категорично и крайно за това колко е полезно кафето. Според него е по-добре да консумираме до 8 чаши кафе дан, отколкото въобще да не пием, съобщава ScienceAlert. То обаче има някои особености.

Изследването е проведено от екип на UK Biobank и е публикувано в JAMA Internal Medicine. То анализира данни, събирани в продължение на 10 години на почти 500 000 души във Великобритания. Неговата цел е да разгледа какви са дългосрочните ползи или вреди от консумиране на кафе. Проучването установява, че хората, които пият кафе, независимо от това какъв вид и в какво количество, живеят повече. Установена е не много висока, но значима, статистическа значимост, че при групата от малко над 498 хил. души, онези, които пият кафе ежедневно имат по-висока преживяемост, спрямо тези, които не го правят.

Това важи за консумирането на до 8 чаши на ден, което е абсолютният максимум. Всичко над това е вредно за здравето. Разбира се, това не означава, че трябва да пиете 8 чаши на ден, дори 1-2-3 са напълно достатъчни. Изследването е доказало, че като цяло хората, които редовно консумират кафе имат с около 10-15% по-малък шанс от преждевременна смърт. То обаче твърди, че не може категорично да се констатира, че кафето с абсолютна сигурност води до по-голямо здраве, защото в изследването не са взети фактори като богатство, образование и т.н. Освен това то е изследвало само хора с британски генотип. В същото време обаче изследването обхваща голяма представителна извадка от почти половин милион души като взима предвид фактори, оказващи вляние на здравето, като тютюнопушене и телесно тегло.

Това далеч не е първото изследване, което обвързва употребата на кафе с дълголетието. Лекарите смятат, че кафето може да има някои здравословни свойства, които не са свързани с кофеина, които обаче все още не са категорично доказани. Все пак експертите препоръчват да се ограничаваме с до 400 милиграма кофеин на ден (около 4 чаши кафе), защото всичко над това води до безсъние и проблеми с киселините.