frida.bg

Какво трябва да знаем за известната диета 16/8?

Какво представлява диетата 16/8? Може ли тя да ни помогне да отслабнем и да подобрим здравето си? Принципът на тази диета, която в последните години набира все по-голяма популярност е доста семпъл. Идеята е да се храним в период от 8 часа през деня, а в останалите 16 часа да не приемаме никаква храна. Много често тази диета се нарича още периодично постене. Всъщност при нея няма глад, просто храненията се разпределят в определен интервал от деня. И това съвсем не е случайно. Може би идеята да не консумираме храна цели 16 часа ви се струва стряскаща. Всъщност организма ни бързо се адаптира към този режим, а той от своя страна води до много позитивни ефекти не само спрямо фигурата ни, но и спрямо цялостното ни здраве.

Какво представлява диетата 16/8?

Това е режим на хранене, при който предварително решавате как ще разположите вашите 8 часа, през които да се храните. Можете да съобразите това спрямо вашия собствен график на събуждане, работа и т.н. Ако първото ви хранене за деня е в 07:00 това означава, че трябва да хапвате до 15:00ч. следобед. Можете да включите закуска, междинна закуска, обяд и следобедна закуска. Стремете се да се храните здравословно, без да преяждате. След това започва вашия 16-часов пост, през който можете да пиете прясно изцедени сокове, билков чай и огромно количество вода.

Как това може да подобри вашето здраве?

Храносмилателният процес изисква голямо количество енергия. Когато непрекъснато похапваме нещо, дори и малко като количество и здравословно, енергията ни се изразходва за процесите на смилане на храната. Периодичното гладуване, т.е. периоди без храна, облекчава храносмилателната ни система, а енергията се пренасочва за възстановяване на органите, тъканите и системите в нашето тяло.

Може да се каже, че периодичното гладуване е полезно, тъй като създаваме пространство, в което нашата собствена енергия да се погрижи за здравето ни. От друга страна, пиенето на голямо количество вода, билков чай и зеленчукови сокове в периода на гладуване ще ни помогне да се освободим от задържаната в тъканите вода, както и от токсините.

Диетата 16/8 не на последно място стимулира метаболитния процес, наречен кетоза. При този процес настъпва скоростно изгаряне на мазнините, което води до желаното разделяне с излишните килограми. Дали тази модерна диета е за вас? Единственият начин да разберете е просто да я опитате!