frida.bg

Носещите очила е по-вероятно да са по-интелигентни

Всеки знае мита, че хората, които носят очила, били по-умни. Макар в наше време очилата да са повече от нормално явление и все повече хора да ги използват, оказва се, че наистина горното твърдение може да е донякъде вярно. Според проучване, публикувано в Nature Communications, по-интелигентните хора имат по-голям шанс да носят очила, спрямо тези с по-ниски нива на IQ. Разбира се, това в никакъв случай не означава, че всички носещи очила са умни, а всички без очила – глупави.

Но въпреки това – данните са красноречиви. Ако си мислите обаче, че по-умните по-често имат необходимост да носят очила, защото четат повече книги или работят повече – грешите. Всъщност, най-интересното в случая е, че се оказва, че причините са генетични. Проучването всъщност е едно от най-големите за връзката между генетиката и когнитивните функции. То успява да открие безспорна връзка между интелигентността и зрението, дълголетието и хипертонията.

Верен ли е стереотипът?

Учените са категорична, че по-интелигентните хора нямат нужда от очила, заради начина си на живот, а чисто и просто заради генетични особености, които, за съжаление, все още не са открити. Те ще бъдат потърсени в последващи проучвания. Интересно е, че освен, че имат по-голям шанс да носят очила, за хората с по-високо ниво на интелигентност, е по-вероятно и да живеят дълго, както и да не страдат от хипертония. Проучването е наистина мащабно и обхваща данните на точно 300 486 души на възраст между 16 и 102 години, които са участвали в 57 различни проучвания в континентите Австралия, Европа и Северна Америка. Данните са извлечени от геномните банки CHARGE, COGENT и UK Biobank. Използвайки тези данни, учените разделили хората на ниво интелигентност и след това видели кои от тях носят очила и кои не.

Това, което открили, е, че хората с високо ниво на интелигентност носели очила с 28% по-голяма вероятност, от колкото групата с не толкова високи нива. Процентът е толкова голям, сред толкова много хора, че не може да става въпрос за случайност. Разбира се, тук говорим за по-високи шансове и, както вече казахме, това дали носите очила не ви прави по-умен или по-глупав, въпреки всички обществени стереотипи.