Кое е най-здравословното и подходящо олио за готвене на висока температура? Това е тема, която интересува все повече съвременни хора, опитващи да се хранят, но и да готвят здравословно. За щастие, вече имаме отговор на този въпрос, благодарение на ново американско изследване, което подлага на тест 10 от най-използваните видове олио в цял свят. Резултатите наистина са способни да променят представата ви за здравословна мазнина!
Коя е най-добрата мазнина за готвене?
Американското изследване тества 10-те най-популярни видове олио като ги подлага на два типа нагорещяване. Първият от тях е нагорещяване на олиото до 240°, а второто нагряване е във фритютник с продължение 6 часа на 180°. Съставът и качеството на всяка една от мазнините е изследвана спрямо редица фактори.
Кои са анализираните мазнини?
- Зехтин „Екстра Върджин“
- Зехтин „Върджин“
- Зехтин „Помас“
- Коксово масло
- Масло от канола
- Масло от оризови трици
- Масло от гроздови семки
- Масло от авокадо
- Фъстъчено олио
- Слънчогледово олио
Какво показват резултатите?
Най-важният показател в процеса на изследване на олиото е факторът „оксидативна стабилност“. Това е мярка, която показва колко дълго молекулата на олиото издържа при досег с кислород, преди да се разпадне. Нагряването до висока температура стимулира процеса на оксидация или разпадане на молекулата на олиото.
Според изследването, колкото по-дълго може да издържи олиото, преди да настъпи този процес, толкова то е по-добре за кулинарна употреба. Смята се, че колкото повече мононаситени мазнини съдържа едно олио, толкова е по-висока е неговата оксидативна стабилност.
Резултатите от тестването показват, че кокосовото масло е с най-висок резултат по скала „оксидативна стабилност“. Това се дължи на високото съдържание на наситени мазнини (92%), на които дължи твърдата си консистенция при стайна температура. На второ място стои фъстъченото олио, последвано веднага от зехтина „екстра върджин“. Олиото от авокадо, например, е на едно от последните места, заедно със слънчогледовото олио.
Според изследването, кокосовото масло, фъстъченото малко или зехтин „екстра върджин“ произвеждат най-малко вредни съединения в процеса на нагряване и са най-издръжливи при оксидация. Т.е. те най-здравословният вариант, на който можем да се доверим.