frida.bg

Ново изследване обяви кое е най-доброто олио за готвене

Кое е най-здравословното и подходящо олио за готвене на висока температура? Това е тема, която интересува все повече съвременни хора, опитващи да се хранят, но и да готвят здравословно.  За щастие, вече имаме отговор на този въпрос, благодарение на ново американско изследване, което подлага на тест 10 от най-използваните видове олио в цял свят. Резултатите наистина са способни да променят представата ви за здравословна мазнина!

Коя е най-добрата мазнина за готвене?

Американското изследване тества 10-те най-популярни видове олио като ги подлага на два типа нагорещяване. Първият от тях е нагорещяване на олиото до 240°, а второто нагряване е във фритютник с продължение 6 часа на 180°. Съставът и качеството на всяка една от мазнините е изследвана спрямо редица фактори.

Кои са анализираните мазнини?
  • Зехтин „Екстра Върджин“
  • Зехтин „Върджин“
  • Зехтин „Помас“
  • Коксово масло
  • Масло от канола
  • Масло от оризови трици
  • Масло от гроздови семки
  • Масло от авокадо
  • Фъстъчено олио
  • Слънчогледово олио
Какво показват резултатите?

Най-важният показател в процеса на изследване на олиото е факторът „оксидативна стабилност“. Това е мярка, която показва колко дълго молекулата на олиото издържа при досег с кислород, преди да се разпадне. Нагряването до висока температура стимулира процеса на оксидация или разпадане на молекулата на олиото.

Според изследването, колкото по-дълго може да издържи олиото, преди да настъпи този процес, толкова то е по-добре за кулинарна употреба. Смята се, че колкото повече мононаситени мазнини съдържа едно олио, толкова е по-висока е неговата оксидативна стабилност.

Резултатите от тестването показват, че кокосовото масло е с най-висок резултат по скала „оксидативна стабилност“. Това се дължи на високото съдържание на наситени мазнини (92%), на които дължи твърдата си консистенция при стайна температура. На второ място стои фъстъченото олио, последвано веднага от зехтина „екстра върджин“.  Олиото от авокадо, например, е на едно от последните места, заедно със слънчогледовото олио.

Според изследването, кокосовото масло, фъстъченото малко или зехтин „екстра върджин“ произвеждат най-малко вредни съединения в процеса на нагряване и са най-издръжливи при оксидация. Т.е. те най-здравословният вариант, на който можем да се доверим.