frida.bg

Как проваляме прекрасната ваканция на своите деца

За да гарантират прекрасното изкарване на семействата с деца по време на ваканция, туроператорите предлагат все по-подробни маршрути и атракции. Хотелите разчитат не само на клубове за деца, а на клубове за деца с образователни програми, от млад палеонтолог до млад природозащитник до младши готвач на чакащи футболисти.

Това са всички щастливи моменти. И все пак, какво става, ако нашето дете не се забавлява? Какво става, ако не иска да прави нищо от това, което предлага курортът?

Прекарването на време с родителите

Прекарването на време с родителите е основен приоритет за децата през дългоочакваната ваканция, но за вас много вероятно не.

Представете си, че в дневния ред на децата ви е радостта от това вие да пренебрегвате работните си имейли, докато сте далеч и вместо това да прекарвате време с тях на открито в приключения? Ами ако имат право?

Децата искат да прекарат известно време с вас

В проведена анкета са получени слените резултати: едно на три деца искат да прекарват времето си с родителите по време на почивката. Според проучването едно на всеки 10 деца предупреждава, че това прекарването може да бъде смутено от родителите, които се притесняват твърде много за работата си и проверяват твърде често имейлите си.

Таблетът не е приоритет за почивката, поне не за децата

Таблетите са се превърнали в задължителни елементи от списъка за багажа на семейните ваканции и родителите на малки деца все повече разчитат на тях в ресторантите, самолетите и колите, за да забавляват децата си. Но една четвърт от анкетираните деца са казали, че предпочитат да разглеждат мястото със семейството си, отколкото да гледат екрана – и по-малко от три процента заявяват, че искат да прекарат почивката си на устройството.

Спрете да правите снимки и опитайте да се насладите един на друг

Двадесет и един процента от анкетираните деца се оплакват, че родителите им не спират да правят снимки. Почивката на семейството е превърната от родителите във виртуално състезание с приятелите във фейсбук, за да покажат своя страхотен живот.

Мислете за демокрация, а не за диктатура

Мислете за демокрация, а не за диктатура

Тук не става въпрос за конкретни дестинации, а за начина, по който те са избрани: децата предпочитат да вярват, че участват в планирането на почивката, като 59% искат свободата да избират семейните дейности и половината биха искали да участват в избора на дестинацията.

И така, какво трябва да направите с децата

И така, какво трябва да направите с децата по време на почивката си?

Това, че децата искат да прекарват повече време със семействата си на почивката, показва, че това първично желание за свързване е много мощно.

Желанието да правят дейности на открито допълнително демонстрира нуждата от връзка и семейно време, тъй като тези дейности не се извършват сам.

Изумително е, че изследванията подкрепят това, което вече знаем – общуването е от основно значение за доброто психическо здраве на нашите деца.

 

Изумително е, че изследванията подкрепят това

 

Снимки: pixabay