frida.bg

Вие и най-добрата ви приятелка споделяте един и същ мозък

Замисляли сте се колко общо имате с най-добрата си приятелка? Разбирате се с половин дума, невероятно емпатични сте една към друга, забавлявате се на едни и същи неща, имате еднакви интересни, споделяте едно чувство за хумор и се разочаровате и ядосвате на подобни неща. Предполагаемо – често сте се наричали „астрологични близнаци“, „познаваме се от друг живот“ и други подобни клишета, с които се опитвате да си обясните вашата близост. Оказва се обаче, че въобще не сте били толкова далеч от истината.

Неотдавнашно проучване, публикувано в Nature Communications, откри, че причината за подобно нещо е, че най-добрите ви приятели имат много подобна с вашата – или понякога идентична – мозъчна активност. Да, те са ваши най-добри приятели, защото на практика с тях се гледате в огледалото.

Проучването, проведено в Dartmouth College, първоначално е включвало 279 студенти, които участвали в психологически изследвания, свързани с приятелството. След това от университета са изследвал мозъчната активност на 42-ма студенти, докато гледат стари видеоклипове. Видеата включвали забавни кадри от America’s Funniest Home Videos, тежки сцени от репортажи на CNN Crossfire, кадри от астронавт на Международната космическа станция и такива от сватбена церемония.

Клиповете нарочно били с различна тематика, сериозност и емоционален заряд. Учените искали да видят каква ще бъде мозъчната активност на студентите, докато гледат различните видеа. След като свалили данните им изследователите пуснали абсолютно същите видеа на най-добрите приятели на всеки един от студентите. Това, което открили ги изненадало. Те споделяли изключително доближаващите се, често и напълно идентични, реакции и мозъчна активност.

BFF

За да бъде още по-достоверно изследването бил проведен и експеримент на сляпо. Десетки двойки най-добри приятели били оставени да гледат клипове, но изследователите не знаели кой с кого е приятел. Те трябвало, чрез данните от мозъчната активност, да свържат двойките и да установят кои от десетките хора са приятели. Прогнозата не екипа се оказала безгрешна.

Колкото по-близки били приятелите, толкова повече споделяли те обща мозъчна активност. Същите области на мозъка – свързани с мотивацията, вниманието и преценката, се активирали при комуникация с близки приятели.

Проучването обаче повдига по-голям въпрос: Хората първоначално търсят приятели, които са точно като тях или пък приятелите се видоизменят и настройват един с друг постепенно? „Смятаме, че и двете неща се случват“,  каза авторът на изследването Адам Клайнбаум за Business Insider.

Затова следващият път когато видите най-добрата си приятелка – не забравяйте, че не случайно ви е такава. А поговорката „С какъвто се събереш – такъв ставаш“ изведнъж придоби много по-различен и буквален смисъл.