frida.bg

Ягодите: какво трябва да знаем за ароматната суперхрана на пролетта

Пролетта е любимият сезон на всички почитатели на здравословното хранене, прясната храна и изобилието от плодове! Ягодите, освен пленяващ цвят, възхитителен аромат и неустоим вкус, притежават и уникални ползи за здравето ни. Ягодите са богати на полифеноли и витамини, сред които витамин С, фолат, калий, манган, магнезий и диетични фибри.

Не случайно това е кралицата на плодовото царство през пролетта! Време да напълним шепите си с пресни ягоди червени, които ще ни дадат антиоксиданти, витамини и минерали за здраве, красота и усещане за слънчев пролетен ден!

Strawberries

Грижа за очите

Много често сухотата в очите, дегенерацията на оптичните нерви и проблемите със зрението се дължат на преумора, износване с възрастта, липса на хранителни вещества и най-вече – вредното действие на свободните радикали и оксидативния стрес. Антиоксидантите в пресните ягоди ще подпомогнат здравето на очите ви като неутрализират именно свободните радикали, възпалителните процеси в тялото. В същото време, калият в тях ще намали високото налягане в очите ви, причина за много очни проблеми.

Силна имунна система

Витамин С в пресните ягоди ще подпомогне имунната ви система, за да може тя по-ефективно да се справя с инфекциите, вирусите и микробите, които ежедневно навлизат в нашето тяло от околната среда. Витамин С, също така, е силен антиоксидант, който ще ни помогне да се освободим от свободните радикали.

Силни когнитивни процеси

Може да се каже, че ягодите са храна за мозъка, тъй като съдържат йод, който подпомага функционирането на нервната система и мозъка. Калият в ягодите, от друга страна, увеличава навлизането на кръв в мозъка като по този начин стимулира когнитивните процеси – памет, концентрация, фокус на внимание.

Strawberry

Здраво сърце

Високото съдържание на фолат, антиоксиданти (витамин С и фитохимиали), както и ниското съдържание на мазнини в ягодите ги превръща в идеалната храна за намаляване на лошия холестерол и поддържане на артериите и кръвоносните съдове в оптимална форма.

Ягоди за отслабване

Ягодите са ароматни, вкусни и нискокалорични. Те с любимата храна на всеки, който иска да намали обиколката на талията си в началото на пролетта. Ягодите са нискокалорична витаминозна бомба и притежават качеството да намаляват апетита ни за сладка и вредна храна.

Имате ли нужда от още причини за ги добавите в пролетната си диета?