frida.bg

Най-добрите съвети за отслабване, които не включват гладуване

Факт е, че процесът на отслабване е свързан с калориен дефицит, за да можем да започнем да горим „запасите“ или мазнините в тялото ни. Все пак нека не забравяме, че гладуването не върши работа, най-вече, защото причинява силен стрес за организма ни. А стресът, както всички ние знаем от личен опит, повишава апетита ни за сладка и нездравословна храна. Как тогава да задвижим процеса на отслабване, без да гладуваме? Лесно е, просто трябва да размърдаме позаспалия си метаболизъм с упражнения, но не само. Събрахме най-добрите съвети за отслабване без гладуване, остава само да ги приложим на практика!

Диетични храни?! По-добре истински!

Храните с ниско съдържание на мазнини, захар, глутен, лактоза и т.н. не са по-здравословни, отколкото останалите храни. Просто ни привличат с изкусни маркетингови трикове и двойно по-високи цени. Обещанието за бърз ефект е примамливо, признаваме си! Но по-добре да стоим настрана от илюзиите и да заложим на домашно приготвената, прясна, качествена и полезна за здравето ни храна. Да, това означава да се разходим до фермерския пазар, както и да научим някоя нова здравословна рецепта!

Няма „лоша“ храна

Всъщност е истина, че няма лоша храна. Някои хора имат толкова бърз метаболизъм, че бургерите за вечеря никак не им се отразяват. Но при повечето от нас не е така! Няма лоша храна, но има храни, с които просто тялото ни не може да се справи. Наблюдавайте реакциите на тялото си. Ако след консумация на млечни продукти коремът ви се подува, може би имате лека непоносимост към лактозата. Ако захарните изделия ви причиняват акне или напълняване, просто те не са най-добрият избор за вашето тяло. Но нека не заклеймяваме храната като „добра“ и „лоша“. Това води до фиксация в храненето, а няма нужда от такава. Всичко опира до това да слушаме сигналите на нашето собствено тяло!

Внимавайте със „сладките наградки“

Всички ние обичаме да се награждаваме с някоя вкусотийка – торта, сладолед, чипс. Всеки има нещо, на което не може да устои… Но ако искате да отслабнете, ограничете „сладките наградки“ до веднъж седмично. Например, ако обичате сладолед позволете си 3 топки от най-хубавия сладолед в града, но веднъж седмично. За разкош!

Хидратирайте се!

Не просто да пием 2 литра вода на ден. Ако си го поставим като условие, водата ще ни омръзне и дори ще се настроим негативно към нея. Хидратирайте се отвътре като пиете чай, плодови сокове, вода с лимон, джинджифилова вода (допълнително ускорява метаболизма!). Хапвайте също така повече плодове и зеленчуци, за да напълните тялото си със свежа жизненост!