frida.bg

Витамините, от които имаме нужда през пролетта

Всеки от нас знае, че трябва да приема повече витамини през зимата, за да държи здравето и имунната си система в перфектна форма, когато навън е студено и мрачно. Витамините, обаче, са също толкова важни и през преходните сезони, какъвто е пролетта. Когато температурите започнат да се покачват несигурно и ту е топло, ту студено, е много важно да подкрепим имунната си система и да се заредим с правилните витамини. Кои са най-важните витамини, които трябва си набавим през пролетта?

Витамин Е

Витамин Е е важен антиоксидант, който е добре да започнем да приемаме повече през пролетта. Той ще предпази организма ни от негативното влияние на оксидативния стрес. Витамин Е ще неутрализира ултравиолетовите лъчи, които вървят ръка за ръка с идването на топлия сезон. Той, също така, оптимизира кръвообращението, подпомага зрението и работата на мускулите при активни занимания със спорт. Витамин Е ще направи и кожата ни по-красива, тъй като ще неутрализира свободните радикали и ще ускори регенерацията на епидермалните клетки.

Витамин С

Витамин С остава един от най-важните витамини и през пролетта. Той ще повиши имунната ни защита, но освен това ще ни предпази от свободните радикали и появата на хиперпигментация, ще редуцира възпалителните процеси в тялото и ще стимулира производството на колаген. Колагенът е отговорен за здравето на костите, ставите и сухожилията ни. Повече колаген, също така, означава по-еластична, здрава и блестяща кожа. Витамин С и колагенът вървят ръка за ръка в превенцията срещу поява на фини линии, бръчки и петна.

Витамин В-комплекс

В-комплекс е изключително важен в началото на новия сезон. Той включва 8 незаменими витамини от групата В, които са от изключителна важност за нормалното протичане на метаболитните процеси в организма ни. В1 ще регулира дейността на нервната и храносмилателната ни система, В2 участва в обменните процеси на клетките, В3 регулира обмяната на въглехидратите. Нека не подценяваме и В7, или по-популярен като биотин, който участва в поддържането на здрава коса, кожа и нокти. Както и В12, който участва в процеса на формирането на червените кръвни телца, нервните клетки и протеиновата обмяна.

Желязо

Желязото има важна роля за цялостното ни здраве. То подпомага оформянето на мускулите ни, както и доброто състояние на кръвоносните съдове и кръвообращението ни. Една от най-важните функции на желязото е участието му в структурата на белтъците, преносители на кислород – хемоглобин и миоглобин. Желязото, също така, подпомага метаболитните процеси и процесите на детоксикация. Когато ни липсва желязо често започваме да страдаме от анемия и хронична умора. Както знаем, това е много характерно за пролетта. Можем да си набавим желязо като консумираме повече бобови растения, орехи, спанак, сушени плодове, както и свинско месо, черен дроб, птиче месо и яйца.