frida.bg

Най-добрите съвети за качествен сън и супер енергия на сутринта

Може би сте забелязали, че напоследък имате нужда от малко повече сън. Дали от пролетта, дали от нещо друго, но някак съня все не ни достига и едва-едва се измъкваме от чаршафите сутрин. Може би не обръщате внимание дали сънят ви влиза в препоръчителните 8 часа на ден. Голяма част от нас стават рано и лягат късно.

Доста често спим 6-7 часа, а това е достатъчно, за да натрупаме недоспиване и съответно умора и липса на енергия на сутринта. Но не само, лекото хронично недоспиване се отразява на настроението ни, концентрацията ни, качеството на работата ни и взаимоотношенията ни с другите. Понякога може да се чувстваме замаяни и демотивирани за каквото и да е било.

И всичко това – само защото без да искаме сме се лишили от нужното ни количество качествен нощен сън!Добрата новина е, че само за няколко дни можем да възстановим съня си и да си върнем доброто настроение и енергия. Но за целта трябва да опитаме да спазваме няколко правила. Кои са те?

Задължителният 8-часов сън

Това означава, че ако трябва да станете в 7, за да се приготвите за работа, трябва да си легнете в 11. Всички обичаме да гледаме филми до късно или да се занимаваме с какво ли не точно посред нощ. Но за да избегнете т.н. „пролетна умра“ и да се събудите с усмивка и супер енергия опитайте да се наспивате добре. А това задължително включва тези 8 часа нощен сън…

Технологичен детоск час преди лягане

Ако искате нервната ви система да се настрои на вълните на релаксацията и почивката опитайте да изключите компютъра и да оставите смартфона си далеч от полезрението си. Най-добре в другата стая, за да избегнете финото електричество, което устройствата излъчват и което често невидимо влияе на качеството на съня ни.

Билков чай за лека нощ

Топлият билков чай е префектният успокояващ ритуал преди лягане. Изберете любим аромат и вкус без кофеин. Толият чай ще затопли тялото ви, преди да потънете в царството на сладките и възстановителни сънища…

Благодарете за изминалия ден

Дори да звучи леко клиширано изразяването на благодарност за хубавите неща, които са се случили през деня е един от най-добрите начини да заспим с усмивка. Както и да възстановим нервната си система и цялото си тяло на сутринта. Изразявайте благодарност преди заспиване и със сигурност ще започнете следващата сутрин с усмивка. Защото и днес ще има за какво да сме благодарни!